Nade u odgodu povećanja opskrbe podigle cijenu nafte

Neutralizirana zabrinutost
Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara budući da su naznake da bi proizvođači mogli produljiti sporazum o ograničenju opskrbe neutralizirale zabrinutost za potražnju zbog širenja zaraze covidom 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 42,46 dolara. . Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,79 dolara. Nekoliko američkih saveznih država izvijestilo je u četvrtak o rekordnom broju novozaraženih covidom 19 a Francuska je proširila policijski sat na oko dvije trećine stanovništva u drugom valu pandemije Covida 19 u Europi

Libijska je proizvodnja porasla nakon ublažavanja blokade na 500 tisuća barela dnevno i nastavit će rasti do kraja listopada. Blagu potporu cijenama pružila je jučerašnja izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da Moskva nije isključila mogućnost produljenja sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici predvođeni Rusijom trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a u siječnju 2021. rezovi bi trebali biti ublaženi na 5,7 milijuna barela dnevno. To je možda prerano, s obzirom na drugi val pandemije koronavirusa i usporeni oporavak potražnje, upozorili su neki analitičari.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 40,91 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments