Nade u dogovor o zamrzavanju proizvodnje stabilizirale cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 49 dolara, poduprte očekivanjima da će vodeći proizvođači u rujnu postići dogovor o mjerama potpore cijenama.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,59 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,38 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 45,98 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,25 dolara.

Tržište crpi podršku iz optimističnog uvjerenja ulagača da će proizvođači na neformalnom sastanku u rujnu poduzeti mjere kako bi obuzdali prekomjernu opskrbu. Najnoviji poticaj takvom uvjerenju bila je izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da će njegova zemlja surađivati s ostalima radi stabilizacije naftnih tržišta.

Neki su analitičari i dalje skeptični a sumnju je izrazio i nigerijski ministar za naftu Emmanuel Ibe Kachikwu. “Moj je optimizam prilično slabašan, iako bi suradnja 70 posto proizvođača nafte mogla polučiti određeni efekt”, napisao Kachikwu na Twitter profilu.

Potporu cijenama pružila je danas i smanjena proizvodnja u Nigeriji, za više od 700 tisuća barela dnevno, zbog napada militanata i problema sa cjevovodima. Venezuela je pak na dobrom putu da zabilježi najveći pad proizvodnje u 14 godina zbog ekonomske i političke krize.

Tako je venezuelanska proizvodnja sirove nafte u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja potonula devet posto, na 2,36 milijuna barela dnevno. Trgovinski podaci koje je Reuters dobio na uvid pokazuju i da je državna naftna kompanija PDVSA u srpnju izvozila samo 1,19 milijuna barela nafte dnevno.”Kolovoz i rujan, sa stajališta fundamenata, izgledaju jaki”, smatra Dominic Haywood iz Energy Aspects, ukazujući na snažan rad rafinerija i smanjenu proizvodnju nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 43,92 dolara, što znači da je porasla 1,32 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like