Home Politika Nadam se da je sitan kriminal a ne vrh sante leda

Nadam se da je sitan kriminal a ne vrh sante leda

by Marijan Opacak

USKOK je jučer ispitao Nevena Budaka, Slavka Goldsteina i Sinišu Petrovića – bivše savjetnike premijera Zorana Milanovića, te bivšeg predstojnika ureda Tomislava Sauchu o sumnjivim isplatama koje je uočila Državna revizija. Pozvani su u svojstvu svjedoka kako bi rekli što znaju o isplaćenim inozemnim dnevnicama u vrijednosti od gotovo 308 tisuća kuna.

Građane zanima zbog čega je DORH čekao četiri mjeseca da pokrene istragu, a većinu nas ljuti i tumačenje da je 300 tisuća kuna “malen novac”. Svaki građanin za mnogo manji iznos mora odgovarati – takvo tumačenje implicira da je politička kasta u svemu privilegirana.

U emisiji Studio 4 o ovoj smo temi razgovarali s jednim od bivših Milanovićevih savjetnika profesorom Nevenom Budakom.
U 4 godine Budak je putovao samo samo jedanput – u Australiju. Prisjetio se da je dobio putni nalog, avionsku kartu i dnevnice u gotovini, ne sjeća se sa sigurnošću, ali pretpostavlja da je stavio i svoj potpis nakon što je preuzeo novac.

Jućer je davao iskaz oko sat vremena, bilo je puno pitanja, kaže, ali ništa neočekivano. Na pitanje jesu li mu predočili dokumente s njegovim potpisom, nije htio odgovoriti.

Krenuli smo dati prijavu DORH-u no kako smo obaviješteni, DORH je pokrenuo istragu pa naše prijave nisu bile potrebne. Očigledno je da se radi o običnom kriminalu i da nema veze s nama. Nadam se da će brzo doznati tko je to učinio i nadam se da se neće ustanoviti da je to vrh sante leda, izjavio je Budak.

Ne sumnja ni na koga, kaže, ali zabrinjava ga to što je DORH pokrenuo istragu tek nakon što je HRT postavio ‘neka pitanja’.

Budak je komentirao i kurikularnu reformu: Bivše povjerenstvo je sastavljeno od stručnih i iskusnih ljudi. Nije dobro što je promijenjeno cijelo povjerenstvo – ako se želio nekakav kontinuitet. Kako bi se postigli rezultati potreban je puno intenzivniji rad od onog kojeg povjerenstvo najavljuje.

Budak smatra da je ovo povjernstvo politički obojeno, sastavljeno je od stručnjaka ali onih koji su prvenstveno politički obojeni. Na pitanje nije li on tijesno surađivao s SDP-om, rekao je kako je surađivao, ali je u povjerenstvu djelovao isključivo kao stručna osoba.

(HRT)

Related Posts