Home Energetika Nada u smanjenje poreza oporavlja svjetske burze

Nada u smanjenje poreza oporavlja svjetske burze

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Trumpovo obećanje[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skočili gotovo 5 posto, nadoknadivši dobar dio gubitaka od prethodnoga dana, jer se ulagači nadaju poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama koje bi ublažile negativan utjecaj širenja koronavirusa na gospodarstva.[/vc_column][/vc_row]

Nakon što su dan prije ti indeksi potonuli više od 7 posto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak od financijske krize 2008., u utorak su nadoknadili dobar dio tih gubitaka, zahvaljujući nadi ulagača u poticajne mjere.

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će zatražiti od Kongresa paket poticajnih mjera, uključujući smanjenje poreza na dohodak, kako bi se suzbili rizici po gospodarstvo od širenja koronavirusa.

Očekuje se, također, da će američka središnja banka idućega tjedna dodatno smanjiti ključne kamatne stope, premda ih je već prošloga tjedna srezala za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto. Tržišta očekuju da će na redovnoj sjednici 18. ožujka Fed srezati kamate za daljnjih 0,75 postotnih bodova, a do travnja možda i blizu nuli.

I druge zemlje u svijetu poduzimaju mjere za ublažavanje utjecaja koronavirusa na gospodarstvo. Japansko ministarstvo financija najavilo je novi, već drugi paket mjera kako bi se ublažio negativni utjecaj koronavirusa na gospodarstvo.

U četvrtak, pak, zasjedaju čelnici Europske središnje banke (ECB), pa se očekuju da će smanjiti kamatne stope, premda su već duboko u negativnom području. Burze su već tjednima pod pritiskom zbog širenja koronavirusa u svijetu. Broj zaraženih u više od 100 zemalja svijeta porastao je iznad 117.000, pri čemu je umrlo više od 4.000 ljudi.

Rastu Wall Streeta pridonio je jučer i skok cijena nafte za više od osam posto. U ponedjeljak su cijene barela potonule gotovo 25 posto, najviše od 1991. godine, jer su Saudijska Arabija i Rusija prekinule dugogodišnju suradnju u smjeru podrške cijenama i najavile povećanje proizvodnje ‘crnog zlata’.

No, u utorak je Rusija signalizirala da je spremna razgovarati s OPEC-om, pa su cijene nafte skočile više od 8 posto, a jutros su nastavile rasti. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 3,4 posto, na 38,50 dolara, a na američkom tržištu 3,2 posto, na 35,53 dolara.

Zahvaljujući tome energetski sektor je skočio za pet posto.

Related Posts