Nada u smanjenje opskrbe podigla cijenu nafte

Sastanak u Beču
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe a potporu im je pružio i neočekivano veliki pad zaliha u SAD-u.

Oči trgovaca uprte su ovog tjedna u Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, uključujući Rusiju, koji se u četvrtak i petak sastaju u Beču kako bi razmotrili proizvodnu strategiju.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno a očekuje se da će produljiti važeći sporazum do sredine iduće godine. U međuvremenu su se pojavili signali i da bi mogli smanjiti opskrbu za dodatnih 400 tisuća barela dnevno.

Irački ministar nafte Thamer Ghadhban kazao je jučer novinarima u Beču da su “mnoge ključne članice sklone značajnijem ograničenju opskrbe”. Na tržištu su još uvijek skeptični prema takvom scenariju, iako se svi slažu da proizvođači žele poduprijeti cijene. Mnogi analitičari očekuju tek dogovor o produljenju postojećeg sporazuma.

Članice OPEC-a sastat će se u četvrtak, a u petak će im se pridružiti i skupina neovisnih proizvođača, predvođenih Rusijom. OPEC+ smanjuje opskrbu od 2017. godine ali njihova nastojanja minira povećanje proizvodnje u SAD-u.

Prema službenim podacima američka je proizvodnja u rujnu dosegnula rekordnih 12,46 milijuna barela dnevno. Dodatnu potporu cijenama pružilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha u prošlom tjednu za 3,7 milijuna barela. Analitičari su očekivali više nego upola manji pad.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,57 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments