Nada u skori razvoj korona cjepiva podigla svjetske burze

Farmacija na dobitku
Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skočio više od 3 posto i dosegnuo najvišu razinu u 10 tjedana, što se zahvaljuje vijesti o mogućem cjepivu protiv koronavirusa i nadi ulagača u nove poticajne monetarne mjere.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeks od početka travnja zahvaljuje se objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 20 posto, a vijest o cjepivu potaknula je i snažan rast cijena u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Nakon što je porastao više od 30 posto od ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godine, S&P 500 indeks kretao se u svibnju u uskom rasponu.

S jedne strane, podršku tržištu pruža nada u oporavak gospodarstva zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticjanim mjerama, dok se, s druge strane, ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa. Jučer je ulagače ohrabrila i izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da će Fed donijeti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

U intervjuu za CBS Powell je kazao da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci. Powell je kazao i da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti. Podršku tržištu pružaju i vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normaliziranja gospodarske aktivnosti.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio.  Podršku euru pružila je vijest da su Njemačka i Francuska predložile fond za oporavak, vrijedan 500 milijardi eura, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 1,2 posto, na 35,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 32,70 dolara.

You may also like

0 comments