Nada u poticaje održava burze stabilnima

Čeka se Kongres
 Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao peti dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer ulagači vjeruju da će američki Kongres uskoro usuglasiti nove poticajne fiskalne mjere.

Proboj Nasdaqa iznad razine od 11.000 bodova, po prvi put u povijesti, zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških lidera. Tako je cijena Applea porasla 3,5, a Facebooka 6,5 posto. Podršku tržištu pružaju i boji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Od 424 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Pritom su zarade u prosjeku oko 22,5 posto veće nego što se očekivalo, a očekivao se pad zarada za više od 40 posto. Uz to, ulagači vjeruju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara. Petak se smatra zadnjim rokom za postizanje dogovora, s obzirom da ističu neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima gospodarstvo i nije baš u snažnom zaletu. Stoga se s nestrpljenjem očekuje izvješće o zapošljavanju u SAD-u u srpnju, koje će biti objavljeno u petak. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 1,58 milijuna, a stopa nezaposlenosti pala na 10,5 posto. Zahvaljujući svemu tome, podaci o daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u i dalje su u drugom planu.

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su gotov sve gubitke zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,27 posto, na 6.026 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,54 posto, na 12.591 bod, a pariški CAC 0,98 posto, na 4.885 bodova.  Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je predsjednik Donald Trump izdao naloge kojima će se uskoro u SAD-u zabraniti operacije kineskim aplikacijama TikTok i WeChat.

U drugom je planu ostao i jutros objavljeni podatak da je izvoz Kine u srpnju skočio za 7,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja analitičara i predstavlja još jednu naznaku oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva. U fokusu ulagača danas će biti i izvješće o zapošljavanju u SAD-u u srpnju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 1,58 milijuna, a stopa nezaposlenosti pala na 10,5 posto.

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom.  Cijene nafte, pak, jutros ne osciliraju značajnije. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 45,04 dolara, dok na američkom tržištu cijena stagnira oko 42,15 dolara. A zbog nesigurnosti na financijskim tržištima, cijena unce zlata dosegnula je jutros novu rekordnu razinu od 2.075 dolara.

You may also like

0 comments