Nada u isporuku cjepiva podigla cijenu nafte

Usprkos skoku zaliha
 Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon vijesti o cjepivima, koje su povećale nadu ulagača u oporavak potražnje za gorivom i nadjačale zabrinutost zbog skoka zaliha nafte u SAD-u prošli tjedan.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla  na 49,11 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio na 45,82 dolara.Američki institut za naftu (API) u utorak je objavio da su američke zalihe sirove nafte, benzina i destilata prošli tjedan naglo porasle. Zalihe sirove nafte poskočile su za 1,14 milijuna barela, u odnosu na očekivanja analitičara o padu za 1,42 milijuna barela. Kasnije tijekom dana bit će objavljeni službeni podaci američke vlade.

U međuvremenu je započela isporuka cjepiva u nekim zemljama, a očekuje se reakcija drugih, međutim za njihov utjecaj na tržišta trebat će vremena, kažu analitičari.  Tako je Britanija u utorak započela masovna cijepljenja. Očekivanje da će je uskoro slijediti i druge zemlje pomoglo je neutralizirati utjecaj zabrinutosti zbog naglog rasta novih slučajeva koronavirusa na globalnoj razini i novih ograničenja kretanja u svijetu.

Vijesti o cjepivu pomogle su kompenzirati neke strahove zbog skoka broja novozaraženih s nizom obnovljenih blokada, uključujući stroge mjere zaključavanja u Kaliforniji, Njemačkoj i Južnoj Koreji. Menadžeri hedge fondova bili su u prošlome tjednu značajni kupci nafte za isporuke u budućnosti već četvrti tjedan zaredom, što je naznaka sve većeg povjerenja da će cjepiva potaknuti oporavak potrošnje nafte u sljedećoj godini.

Američka vlada objavila je da u sljedećoj godini očekuje smanjenje proizvodnje sirove nafte za 240.000 barela dnevno, na 11,10 milijuna barela dnevno, ispod njihove ranije procjene da će se pasti za 290.000 barela dnevno. OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 47,79 dolara, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments