Nada u dogovor o poticjajima potpomogla svjetske burze

Oporavak gospodarstva gubi na zamahu
Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, s obzirom da oporavak gospodarstava gubi na zamahu zbog daljnjeg širenja koronavirusa.

Najveći tjedni skok S&P 500 indeksa od srpnja zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Kongres i Bijela kuća uskoro postići dogovor o novim fiskalnim mjerama pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Doduše, odmah nakon izlaska iz bolnice u kojoj se liječio od koronavirusa, predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu poticajnih mjera, što je izazvalo oštar pad cijena dionica. No, već idućega dana Trump je poručio da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih poticaja nastaviti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor.

Ministar financija Steven Mnuchin nudi u pregovorima paket mjera vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara. I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije. A da su poticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Ulagači se pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, koja počinje idućega tjedna. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine u dvije i pol godine, a predvode kineska tržišta jer se ulagači nadaju da će se stabilan rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva nastaviti. Najviše su jutros skočile cijene dionica na kineskim burzama, više od 2 posto, jer ulagači računaju da će se stabilan oporavak tamošnjeg gospodarstva od koronakrize u idućem razdoblju nastaviti.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, pa tako prate rast azijskih tržišta na kojima vlada optimizam zbog stabilnog oporavka kineskog gospodarstva od koronakrize. Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje oprezno trgovanje i stagnacija indeksa jer nema važnijih vijesti koje bi potaknule investitore, a u fokusu će biti daljnji razvoj situacije s pandemijom koronavirusa, s obzirom na rast broja novozaraženih zadnjih dana. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon prošlotjednog pada na najniže razine u tri tjedna.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 9 posto, što je bio njihov najveći tjedni dobitak od lipnja. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,9 posto, na 42,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 40,26 dolara. Posljedica je to ponovnog pokretanja proizvodnje u Meksičkom zaljevu, nakon što je prošao uragan Delta. Uz to, u Norveškoj je u petak okončan štrajk radnika u naftnoj industriji jer je postignut dogovor o plaćama, pa se proizvodnja normalizira.

You may also like