Nada u dogovor o poticajima podigla svjetske burze

Rast drugi dan za redom
Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer su komentari predsjednika SAD-a Donalda Trumpa podržali nadu ulagača da će uskoro biti postignut dogovor o novom paketu fiskalnih poticaja.

Rast indeksa uslijedio je nakon što je Trump u intervjuu Fox Newsu kazao da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih poticaja ponovno pokrenuti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor. Prije samo dva dana Trump je prekinuo pregovore s Kongresom o tom paketu poticaja i tražio načine da se donesu parcijalne poticajne mjere, primjerice, zrakoplovnoj industriji.

Uzgred,  republikanski predsjednik Donald Trump u petak se pripremio na povratak u kampanju s nekoliko skupova koji će se održati preko vikenda nakon što ga je zaraza covidom uklonila na tjedan dana iz utrke protiv demokratskog kandidata za Bijelu kuću Joea Bidena.

No, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da prijedlog zakona o pomoći zrakoplovnoj industriji može proći u Kongresu samo ako bude jamstava da će se nastaviti raditi na cjelovitom paketu poticajnih mjera.

I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije. A da su poticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka gospodarstva od koronakrize. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 840 tisuća, nešto manje nego tjedan dana prije, dok je broj nezaposlenih koji primaju pomoć skliznuo s 11,9 na 10,9 milijuna.

To pokazuje da se situacija na tržištu rada postupno oporavlja, ali da su na državnoj pomoći i dalje milijuni ljudi koji su od početka koronakrize ostali bez posla.

Na većini azijskih burzi u petak su cijene dionica porasle, peti dan zaredom, i primaknule se najvišim razinama u dvije i pol godine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu kineskih burzi nakon višednevnih praznika. Najviše su jutros skočile cijene dionica na burzi u Šangaju jer se zbog praznika u Kini nije radilo tjedan dana, pa tamošnji ulagači nastoje nadoknaditi propušteno, s obzirom da su u međuvremenu ostale najveće svjetske burze porasle. Tim više što niz podataka ukazuje na stabilan oporavak kineskog gospodarstva od koronakrize. Podršku tržištima pruža i rast cijena dionica na Wall Streetu dva dana zaredom jer se ulagači nadaju novom paketu poticajnih fiskalnih mjera.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se zahvaljuje dobrim poslovnim izgledima europskih kompanija i nadi u nove fiskalne poticajne mjere u SAD-u. Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, dok bi Crobex indeksi, koji su na putu blagih tjednih dobitaka, mogli stagnirati.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom jer je na financijskim tržištima zbog nade u nove poticajne mjere ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,10 posto, na 43,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 41,15 dolara.

You may also like

0 comments