Nada u cjepivo protiv koronavirusa podržala burze

Rekord tehnološkog indeksa
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, unatoč daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u, jer su ulagače ohrabrile vijesti o mogućem cjepivu protiv tog virusa, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Novi rekord indeksa zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Microsoft. Ostali su indeksi, pak, porasli zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa jer nekoliko projekata daje obećavajuće rezultate.

O tome posljednjih dana izvještavaju farmaceutske kompanije, kao što su AstraZenica, CanSino Biologics te partnerstvo između Pfizera njemačke biotehnološke kompanije BioNTech. Zbog toga ulagači i dalje ignoriraju podatke o širenju koronavirusa. U svijetu je dosad tim virusom zaraženo više od 14 milijuna ljudi, a umrlo ih je gotovo 602 tisuće. Samo u SAD-u broj umrlih premašio je 140 tisuća, a zaraženih 3,7 milijuna, pri čemu u 42 od 50 saveznih država broj zaraženih raste.

To će zasigurno usporiti oporavak američkog gospodarstva, pa se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama, s obzirom da neke od sadašnjih poticajnih mjera ističu krajem mjeseca. O tome će se ovoga tjedna raspravljati u Kongresu. U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 77 posto ostvarilo je veću nego što se očekivalo dobit u drugom tromjesečju.

Doduše, očekivanja i nisu baš zavidna. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 43,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 posto, na 6.261 bod, no frankfurtski DAX ojačao je 0,99 posto, na 13.046 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 5.093 boda.  Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama i mogućem cjepivu protiv koronavirusa.  Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, kao i rekordni doseg Nasdaq indeksa. To se ponajviše zahvaljuje nadi da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa jer nekoliko projekata daje obećavajuće rezultate.

Na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio.  Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala  na 43,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 40,87 dolara.

You may also like

0 comments