Nada u američko kineski dogovor spustila cijenu nafte

Pregovori
Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 62 dolara, potaknute novim signalima da bi SAD i Kina konačno mogli postići dogovor o rješenju trgovinskih nesuglasica i porukama o mogućem značajnijem ograničenju opskrbe.

Na kraju prošlog tjedna trgovce su ohrabrile naznake napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima, s obzirom na izjave američkih dužnosnika da bi dogovor mogao biti potipsan u ovom mjesecu. Dobre vijesti stigle su i s američkog tržišta rada i iz kineske industrije.

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump u stalnoj su vezi “raznim kanalima”, poručio je danas Peking, odgovarajući na pitanje kada i gdje bi se dva čelnika mogla sastati kako bi potpisali trgovinski sporazum.

Trgovci ipak pušu i na hladno, s obzirom na česta razočaranja. Potporu cijenama pružila je i izjava iranskog ministra za naftu Bidžana Zanganega, koji očekuje da će na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u prosincu biti donesena odluka o dodatnom ograničenju opskrbe.

Trenutno OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno. Ograničavajući faktor za cijene bile su pak aktivnosti u industriji eurozone, koje su u listopadu snažno pale zbog slabe potražnje koju koči trgovinski rat i neizvjesnost oko britanskog izlaska iz Europske unije, prema istraživanju londonske tvrtke Markit.

OPEC-ova je proizvodnja u rujnu bila na najnižoj razini u osam godina da bi u listopadu porasla zahvaljujući obnovljenim pogonima u Saudijskoj Arabiji koji su nadoknadili smanjenu opskrbu iz Ekvadora, navodi Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,19 dolara, što je za 33 centa manje nego prethodnog dana trgovanja.

Zapreke globalnoj trgovini moraju biti uklonjene i zemlje bi trebale podržati temeljna multilateralna načela dok se čvrsto suprotstavljaju protekcionizmu, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak.

Govoreći u Šangaju na otvorenju kineskoga međunarodnog uvoznog sajma (CIIE) koji traje od 5. do 10. studenoga, Xi je istaknuo da se to mora učiniti kako bi se potaknula međunarodna suradnja i uklonile zapreke inovacijama. Ponovio je široka obećanja da će se nastaviti otvaranje kineskog gospodarstva i tržišta te jačati zaštitu prava na intelektualno vlasništvo.

Xi svoja uvjerenja izriče u razdoblju u kojemu američki i kineski pregovarači rade na tome da finaliziraju tekst o “prvoj fazi” sporazuma koji bi američki predsjednik Donald Trump i Xi trebali potpisati ovaj mjesec kako bi olakšali gotovo 16-mjesečni trgovinski rat koji je naštetio globalnom gospodarstvu. Kina je pokrenula uvozni sajam prošle godine kad se zahuktao kinesko-američki trgovinski rat.

Kritičari kažu da jednotjedni sajam jednom u godini malo može utjecati na strukturalne zabrinutosti, uključujući slabu zaštitu intelektualnog vlasništva, nedostatno uklanjanje prepreka, te neravnopravan status za strani biznis u Kini.

You may also like

0 comments