Nacionalni konzesus oko članstva Crne Gore u EU

Više od 80 posto građana Crne Gore izašli bi na eventualni referendum o članstvu u Europskoj uniji (EU) i nedvosmisleno bi glasovalo za tu opciju, dok bi oko 19 posto bilo protiv, pokazalo je najnovije istraživanje.
Istraživanje provedeno za potrebe izaslanstva EU-a u Podgorici pokazalo je da 63,7 posto građana ima pozitivno stajalište o EU-u, desetak posto više u odnosu na 2013.

Kao ključne razloge za ulazak u EU ispitanici su naveli stabilnost, bolju kvalitetu života i viši standard građana te mogućnost putovanja bez viza.

Oni koji ne podržavaju članstvo Crne Gore ističu u prilog svome stavu krizu u Uniji, izbjegličku krizu i neinformiranost.

 Više od 25 posto ispitanika smatra da će Crna Gora ući u EU do 2025., 13,5 odsto da će to biti do 2022., da 12,8 do 2030.

Ministar europskih poslova Andrija Pejović ističe kako je posebno važno što je u Crnoj Gori uvijek postojao stabilan trend, oko 70 posto onih koji bi glasovali na referendumu za EU.

“Stabilna, gotovo dvotrećinska podrška koju imamo u skoro svim istraživanjima govori o tome da smo na pravom putu, da imamo jasnu, široku podršku stanovništva i da upravo kroz ovaj proces komunikacije najbolje možemo prikazati sve što integracija i sama EU mogu i hoće donijeti građanima Crne Gore“, rekao je Pejović.

Šefica političkog odjela Izaslanstva EU-a u Crnoj Gori, Plamena Halačeva kazala je da je u ovim neizvjesnim vremenima stabilna podrška europskim integracijama rijedak primjer.

“Europa ovim dobiva više vjetra u svoja jedra“, rekla je Halačeva dodajući kako se nada da će podrška rasti u idućem razdoblju.

Istraživanje je provela agencija Defacto krajem prošle godine na uzorku od više od tisuću ispitanika. (Agencije)

You may also like

0 comments