Nacionalni front nije osvojio niti jednu regiju u Francuskoj

Francuska krajnje desna Nacionalna fronta (FN) nije uspjela pobijediti u nedjelju ni u jednoj regiji u drugom krugu lokalnih izbora i pala je na treće mjesto unatoč tome što je u prvome krugu prije tjedan dana vodila u šest od 13 regija, javlja BBC u ponedjeljak.

Republikanci desnog centra izbili su na prvo mjesto na izborima ispred vladajuće Socijalističke stranke predsjednika Francoisa Hollandea.  Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen izjavila je da su se glavne stranke udružile kako bi je spriječile da dođe na vlast i rekla je da će se nastaviti boriti. “Ništa nas sada ne može zaustaviti”, kazala je ona svojim pristašama. “Utrostručivši broj naših vijećnika, bit ćemo glavna oporbena snaga u većini regija Francuske.”

Po njezinim riječima, FN je bila “obespravljena na najnedoličnije načine pomoću kampanje laži i dezinformacija”. Le Pen je bila kandidatkinja u sjevernoj regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, dok je njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen bila kandidatkinja FN-a u utrci u  Provence-Alpes-Cote d’Azur na jugu zemlje. Nakon što su obje vodile s više od 40 posto glasova u prvome krugu 6. prosinca, kandidati socijalista u tim regijama povukli su se i pozvali svoje birače da podrže republikanske kandidate u drugom krugu. FN je u stvari povećala osvojeni broj glasova u drugom krugu na više od 6,8 milijuna sa 6,02 u prvom jer je više ljudi izašlo na izbore. Međutiom, udio glasova za FN malo se smanjio s 27,73 posto na 27,36 posto. U prvom krugu izbora FN je zabilježila najbolje izborne rezultate u svojoj povijesti.

Republikanci su povećali udio glasova s 26,65 posto na 40,63 posto, a socijalisti s 23,12 posto na 29,14 posto. Odaziv je narastao s 22,6 milijuna 6. prosinca na 26,2 milijuna u nedjelju. Rezulati se temelje na dosad prebrojanih 98 posto glasova. Rezultati izbora udarac su za Marine Le Pen, koja je izgubila priliku da upravlja regijom i pokaže svijetu da je njezina stranka ozbiljna. Osim toga, pobjeda na regionalnim izborima bila bi joj snažan vjetar u leđa za predsjedničke izbore 2017. Socijalistički premijer Manuel Valls upozorio je da “opasnost koju predstavlja krajnja desnica nije nestala, daleko od toga”.

Socijalisti su pretrpjeli veliki poraz u pariškoj regiji Ile-de-France, koja je prešla republikancima prvi puta u gotovo 20 godina. Republikanski čelnik Nicolas Sarkozy rekao je da je sada vrijeme za “rasprave o tome što brine Francuze”, pritom spomenuvši pitanja sigurnosti, nezaposlenost i frustraciju Europskom unijom. Na ovim izborima birala su se vijeća i predsjednici 13 francuskih regija, koji imaju široke ovlasti nad lokalnim prijevozom, obrazovanjem i gospodarskim razvitkom. Republikanci su osvojili sedam francuskih regija, a socijalisti pet. Na Korzici su pobijedili nacionalisti stranke Za Korziku.  Ovo je bio prvi izborni test nakon napada u Parizu 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi, a za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Ujedno su to posljednji izbori u Francuskoj prije predsjedničkih.

You may also like