Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Na valu snažnih financija MET nastavlja širenje

Na valu snažnih financija MET nastavlja širenje

by Energypress.net

Priopćenje

Energetska kompanija MET Grupa, sa sjedištem u Švicarskoj, nastavila je s uspješnim poslovanjem, bilježeći u 2023. godini druge najbolje financijske rezultate u svojoj korporativnoj povijesti. Oni pokazuju sposobnost Grupe da postigne uspjeh i u manje volatilnom tržišnom okruženju. MET i dalje ostaje usredotočen na svoju strategiju rasta i svoju ulogu pouzdanog partnera unutar energetske industrije.

Tijekom 2023. godine MET Grupa ponovno je u potpunosti iskoristila snagu svog integriranog poslovnog modela. Grupacija je ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.

MET Grupa uspjela je produbiti i proširiti svoj pristup financijskim instrumentima, među kojima je i pokretanje svog novog instrumenta zajma u vrijednosti od 1,33 milijarde eura uz brojne bilateralne dogovore. MET predanost svojih financijskih partnera smatra jasnim znakom povjerenja u integrirani prodajni i trgovački poslovni model tvrtke, uz rastuću poziciju imovine kao i sposobnost upravljanja rizikom.

Kao dio svoje strategije rasta i predane podrške energetskoj tranziciji, MET je postavio tri nova solarna parka u Španjolskoj i Mađarskoj, te sada upravlja ukupnim proizvodnim kapacitetom od 391 MW. Također, produbio je svoj tijek razvoja obnovljivih izvora s novim ulascima na tržišta u Švicarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Unutar segmenta prodaje i trgovine, MET grupa nastavila je širiti svoje aktivnosti, ponajviše ulaskom na francusko tržište. Nastavljen je rast LNG poslovanja i te MET danas ima najdiverzificiraniju strukturu uvoza LNG-a iz geografske perspektive u Europi. Grupa posjeduje dugoročne kapacitete u Njemačkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, s uvozom u 8 različitih zemalja – uključujući Mediteran (Grčka, Italija, Hrvatska, Španjolska), sjeverozapadnu Europu (UK, Belgija, Njemačka) i nordijsku regiju (Finska). MET je isporučio oko 2 mtpa (30-40 tereta godišnje) tijekom posljednje dvije godine.

Također, u 2023. godini otvoren je ured MET-a u Singapuru. MET Azija, podružnica u vlasništvu MET Grupe s 90%, a Keppela s 10% udjela, usredotočit će se na razvoj portfelja LNG Grupe istodobno provodeći i strategiju lokalnih jedinica samouprave.
Posljedica ovog rasta je podatak da, MET grupacija sada zapošljava blizu 1.000 zaposlenika u 15 zemalja, koji predstavljaju više od 50 nacionalnosti.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MET grupe Benjamin Lakatos komentirao je: „U 2022. godini MET je pokazao svoju sposobnost da uspješno upravlja najturbulentnijim energetskim tržištima u posljednjim desetljećima. U 2023. godini Grupa je nastavila demonstrirati inherentnu snagu i profitabilnost svog integriranog poslovnog modela na manje nestabilnim tržištima. Gledajući naprijed, nastavit ćemo se oslanjati na naš visoko motivirani, izniman, istinski međunarodan tim kako bismo napredovali kroz energetsku tranziciju.”

Related Posts