Home TribinaAnalize Na valu rasta potrošnje i investicija, gospodarstvo raslo 3.9 posto

Na valu rasta potrošnje i investicija, gospodarstvo raslo 3.9 posto

by Energypress.net

Analiza DZS-a

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je 13. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je rast iznosio 4,4 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 3,9 posto na godišnjoj razini, a 1 posto na kvartalnoj razini. Tako je rast domaćeg gospodarstva znatno brži u odnosu na prosjek u EU.

Eurostat je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,4 posto. Gospodarstvo eurozone je, pak, u prvom tromjesečju poraslo 0,3 posto na mjesečnoj i 0,4 posto na godišnjoj razini.

S druge strane, u ožujku 2024. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 0,17 indeksnih bodova u odnosu na veljaču 2024. godine, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježio rast vrijednosti od 3,05 indeksnih bodova.

Ako se promatraju komponente indeksa, navode iz EIZ-a, u ožujku 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine rast vrijednosti ostvarile su dvije komponente indeksa – broj dolazaka turista i promet u trgovini na malo, dok su obujam industrijske proizvodnje i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost ostvarili smanjenje vrijednosti.

Iz EIZ-a napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u RH. Državni zavod za statistiku podatke o kretanju BDP-a za prvo tromjesečje 2024. godine objavit će u utorak.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Related Posts