Na valu poboljšane potražnje raste cijena nafte

Zabrinutost zbog zaraze u drugom planu

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 64,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 861,06 dolara. Međunarodna agencija za energiju, naime predviđa značajan rast potražnje što bi moglo smanjiti zalihe.

IEA procjenjuje da će se globalna potražnja izjednačiti s ponudom u drugoj polovini godine i da će proizvođači možda morati na tržište plasirati dodatna dva milijuna barela nafte dnevno kako bi je podmirili.

OPEC je još jučer podigao procjenu rasta globalne potražnje, za 70.000 barela dnevno, i sada očekuje da će ove godine rasti za 5,95 milijuna barela dnevno.

Uzlazni trend cijena podupiru naznake snažnog gospodarskog oporavka u Kini i Sjedinjenim Državama, a koči ga obustava cijepljenja u brojnim zemljama i veliki skok broja zaraženih u Indiji i Brazilu.

Blagu potporu cijenama pružao je proteklih dana i slabiji dolar, a analitičari banke ING izdvajaju i pojačanu iransku aktivnost obogaćivanja urana, koja po njima upućuje na zaključak da se SAD vjerojatno neće tako skoro vratiti u iranski nuklearni sporazum ni ukinuti sankcije Iranu.

Analitičari očekuju i nove podatke o američkim zalihama. Izvori navode da su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,6 milijuna barela, snažniji no što se očekivalo.

Trgovci sada čekaju njihovu potvrdu u službenom izvješću koje će biti objavljeno tokom dana.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 61,87 dolara, što znači da se je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like