Na valu pada cijena nafte ulagači oprezni

Rast zaliha u SAD-u 
Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno jer nije bilo novih vijesti koje bi dodatno potaknule tržište nakon snažnog rasta cijena dionica od početka ove godine.

Dow Jones oslabio je 13 bodova ili 0,05 posto, na 25.806 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.789 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 7.576 bodova. Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 11 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tijekom prošle godine.

No, posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, pa se trguje oprezno. „Nakon snažnog rasta cijena dionica od početka godine, mislim da se investitori ne žure uložiti više sredstava dok ne vide da se događaji razvijaju pozitivno”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 7.183 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 posto, na 11.620 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.297 bodova.  Na većini azijskih burzi u srijedu se trguje oprezno jer nema novih značajnijih vijesti, dok su kineska tržišta porasla zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere kako bi se zaustavilo usporavanje rasta kineskog gospodarstva. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,2 posto. U Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto. Na većini azijskih burzi jutros se trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, jer nema značajnijih novih vijesti koje bi potaknule ulagače. No, na kineskim su burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere.

Jučer su kineske vlasti objavile da u ovoj godini ciljaju rast gospodarstva između 6 i 6,5 posto, dok je lani bruto domaći proizvod (BDP) porastao oko 6,5 posto. Podršku tržištima, pak, predstavlja poruka kineskih vlasti da će uvesti nove poticaje, uključujući smanjenje poreza, povećanje investicija u infrastrukturu te veće kreditiranje malih tvrtki kako bi se spriječilo oštrije usporavanje rasta gospodarstva.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao jer se očekuje da će neke središnje banke u idućem razdoblju voditi popustljiviju monetarnu politiku nego američki Fed, s obzirom da je situacija u američkom gospodarstvu bolja nego, primjerice, u eurozoni. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,93 boda, nedaleko najviše razine u posljednja dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,72 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago pao s jučerašnjih 111,90 na 111,80 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, ojačao, pa se cijena eura kreće oko 1,1295 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1335 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučer objavljenih podataka o većem nego što se očekivalo rastu zaliha nafte u SAD-u. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 56,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,40 dolara.

You may also like