Na valu energetskog sektora porasle svjetske burze

Usprkos padu BDP-a u SAD-u
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti razvijen učinkovit lijek protiv koronavirusa, pa je podatak o oštrom padu američkog gospodarstva pao u drugi plan.

Ulagače je ohrabrila vijest da je eksperimentalni protuvirusni lijek remdesivir američkog proizvođača Gilead Sciencea ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

Taj proizvođač već je jednom objavio da bi taj lijek mogao riješiti problem covida-19, no nedavno je Kina objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju.Kako bilo, jučer je cijena dionice Gilead skočila gotovo 6 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su dionica jučer porasle u njih devet, pri čemu najviše u energetskom. Snažno su porasle i cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim Alphabeta.

Cijena dionice te krovne kompanije Googlea skočila je gotovo 9 posto. Dosad je više od 190 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 64 posto nadmašilo očekivanja.

No, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 15,1 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

U drugom planu jučer se, pak, našao podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju potonuo 4,8 posto, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene, blizu nuli, kao što se i očekivalo. Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je da bi u tekućem kvartalu gospodarstvo moglo pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena, no kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom. Poručio je i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s oživljavanjem gospodarstava ojačati i potražnja za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 3,9 posto, na 23,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 16,15 dolara.

A na valutnim tržištima tečajevi jutros ne osciliraju značajnije.  Ulagači su oprezni uoči današnje sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB), od kojih se očekuju daljnje poticajne mjere, s obzirom da se europski čelnici ne mogu dogovoriti oko fiskalnih poticaja. „Od ECB-a se očekuje da učini sve što može putem programa kupnje obveznica“, poručuju analitičari singapurske DBS banke.

Crobex je pao za 1,51% na 1.558,38 bodova dok je Crobex 10 izgubio 0,98% na vrijednosti i zaustavio se na 960,77 bodova.

Nakon pet dana rasta glavnih dioničkih indeksa u srijedu su isti izgubili na vrijednosti. Crobex je tako pao za 1,51% na 1.558,38 bodova dok je Crobex 10 izgubio 0,98% na vrijednosti i zaustavio se na 960,77 bodova. Ukupni promet dionicama iznosio je 10,68 milijuna kuna od čega redovni 8,46 milijuna a blok 2,21 milijun kuna.

U redovnom trgovanju samu su dvije dionice ostvarile milijunski promet Hrvatski Telekom d.d. (2,23 milijuna kuna) i Optima Telekom d.d. (1,11 milijuna kuna). Cijena prve je porasla 0,3% na 166,50 kuna, a druge je pala čak 7,0% na 5,58 kuna. U blok trgovanju protrgovano je dionicom Jadranski naftovod d.d. 482 dionica po cijeni od 4.600,00 kuna. U redovnom trgovanju cijena ove dionice porasla je 4,65%

You may also like

0 comments