Na valu cijena nafte burze krajem tjedna porasle

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući oporavku cijena nafte, pa su burzovni indeksi zabilježili prvi tjedni rast u ovoj godini.

Dow Jones ojačao je 210 bodova, ili 1,33 posto, na 16.093 boda, dok je S&P 500 skočio 2,03 posto, na 1.906 bodova, a Nasdaq indeks 2,66 posto, na 4.591 bod. Skok indeksa drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon što su polovicom tjedna pale na najniže razine u 12 godina. Na londonskom je tržištu cijena barela jučer skočila 10 posto, na 32,18 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9 posto, na 32,19 dolara.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks energetskog sektora bio je jučer najveći dobitnik, s rastom od 4,3 posto. Podršku tržištu pruža i nada ulagača u nove poticajne mjere središnjih banaka iz Europe, Japana i Kine, s obzirom na previranja na financijskim tržištima i usporavanje rasta gospodarstava. Zahvaljujući jučerašnjem skoku, S&P 500 indeks, koji je polovicom tjedna pao na najnižu razinu od listopada 2014. godine, ovoga je tjedna zabilježio prvi rast u novoj godini, za 1,4 posto. Od početka godine i dalje je u minusu oko 7 posto.

Dow Jones ojačao je, pak, u proteklom tjednu za 0,7, a Nasdaq indeks za 2,3 posto. Međutim, analitičari i dalje očekuju vrlo nestabilno trgovanje. “Pokušaji da se cijene dionice podignu s ovih razina čini se nešto težim nego spustiti ih. Mogli bismo svjedočiti velikim oscilacijama još duže vrijeme”, kaže Warren West, partner u tvrtki Greentree Brokerage Services. Tim više što kvartalna poslovna izvješća kompanija ne pružaju osobitu podršku tržištu. S obzirom na dosad objavljene rezultate, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To znači da prijeti recesija zarada. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, zarade bi mogle pasti drugo tromjesečje zaredom. I na europskim burzama su cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,19 posto, na 5.900 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,99 posto, na 9.764 boda, a pariški CAC 3,10 posto, na 4.336 bodova.

You may also like

0 comments