Na tržištu nema dovoljno zelenih projekata za norveški fond

Nova strategija
Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.

Takva ulaganja nova su za 1.100 milijardi dolara vrijedan fond, koji je do ove godine smio ulagati samo u dionice, obveznice i nekretnine. Pronaći u kratkom vremenu projekte koji zadovoljavaju kriterije katkad je zahtjevna zadaća, dodao je.

Prema najavama iz ožujka, iz Fonda bi se od 2020. do 2022. trebalo uložiti oko 100 milijardi kruna (10,83 milijarde dolara) u projekte vezane uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršteni u burzovnu kotaciju, poput vjetroelektrana i fotonaponskih solarnih farmi, ponajprije u Europi i Sjevernoj Americi. Ta je strategija i dalje aktualna, rekao je Tangen, iako je na raspolaganju relativno malo projekata. Fond ne odustaje i intenzivno radi na realizaciji tih ulaganja, rekao je.

Na pitanje zastupnika u parlamentu može li fond umjesto toga ulagati u tržišta u razvoju, odgovorio je da bi to „moglo stvoriti još veće regulatorne izazove“.

You may also like

0 comments