Na tržištima vrijednosnica prikupljeno nikada manje kapitala

Prikupljanje dioničkog kapitala u Europi palo za 73 posto, a u SAD-u za 62 posto. Globalna tržišta kapitala imala su u siječnju najsporiji start godine u više od desetljeća. Naime, već se dugo ne pamti tako nizak broj inicijalnih javnih ponuda i iznosa prikupljenog kapitala. U SAD-u i Europi u siječnju je zabilježena samo jedna inicijalna javna ponuda dionica (IPO) jer su kompanije, ali i ulagači sve više nepovjerljivi prema hirovitim burzama.

Predstavnik “starog kontinenta” je Energica Motor, talijanski proizvođač električnih motocikala koji je prikupio 5,8 milijuna dolara dok je u Americi 31,6 milijuna dolara prikupljeno kroz konverziju bankovnog holdinga PSB Holdinga u kompaniju PB Bancorp. Ukupno su plasiranja vlasničkog kapitala – koje uključuje IPO-e, sekundarne javne ponude i konvertibilne obveznice – u Europi u siječnju pala na godišnjoj razini za 73 posto na 3,6 milijardi dolara, a u Americi 62 posto na 6,1 milijardi dolara, navodi Financial Times pozivajući se na podatke Dealogica.

Jedina svijetla točka na burzovnom globusu su kineske kompanije, unatoč siječanjskom potonuću tamošnjih burzi za preko 20 posto. Naime, kineske kompanije prikupile su 19,7 milijardi dolara, ponajviše kroz sekundarne ponude dionica. To je ujedno i drugi najbolji mjesec koji pamti kinesko tržište kapitala nakon rujna 2007. kada je prikupljeno gotovo 22 milijarde dolara. Analitičari uzrok takvom skoku vide u činjenici da sekundarne javne ponude u Kini ne traže toliko “papirologije” kao IPO-i, donosi Poslovni dnevnik.

Ništa bolja situacija nije bila ni na globalnom obvezničkom tržištu. U siječnju je plasirano svega 416 milijardi dolara vrijednih obveznica, što je najmanje od 2002. godine, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Međutim, preko deset posto tog iznosa odnosi se na samo jednu transakciju – divovsko obvezničko izdanje pivarske kompanije Anheuser-Busch InBev od 46 milijardi dolara. Od ukupnog iznosa, za 32 posto udjela zaslužno je zaduživanje država i vladinih agencija, što je njihov najviši udjel u više od deset godina. Na tržištu “junk” obveznica prikupljeno je 10,4 milijardi dolara u 18 transakcija, najmanje od 2009. godine.

You may also like