Home Energetika Na tržištima strah da bi troškovi zaduživanja mogli zakočiti potražnju za naftom

Na tržištima strah da bi troškovi zaduživanja mogli zakočiti potražnju za naftom

by Energypress.net

Moguće i povećanje američkih zaliha

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 88,057 dolara. Na američkom tržištu barel je iznosio 82,22 dolara.

Raspoloženje na tržištima odredila su jučer nagađanja da bi američka središnja banka zbog naznaka tvrdokorne inflacije mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni. Neki trgovci uključili su čak u cijene procjene da bi ih mogli podići u ovoj i idućoj godini za četvrtinu postotnog boda.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje koče gospodarsku aktivnost, što znači i slabiju potražnju za naftom. Viši troškovi zaduživanja kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnosti, što znači slabiju potražnju za energentima. Jači dolar nagriza istodobno kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Raspoloženje je prigušila zabrinutost za potražnju, napisali su u bilješci analtičari ANZ-a, napominjući da je razlika u cijenama dizela i lož ulja u odnosu na cijenu nafte pala na najnižu razinu u nekoliko mjeseci.

Uteg cijenama bila je i procjena američke vlade da je proizvodnja u veljači porasla za gotovo milijun barela dnevno, na 13,5 milijuna barela dnevno. Izvoz je pak uvećan za pola milijuna barela dnevno, na 4,66 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 48 centi, na 88,72 dolara.

Related Posts