Unatoč boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, na europskim burzama danas ujutro trguje se oprezno jer se ulagači plaše novih problema na kineskim tržištima. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto.

Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto, dok je londonski FTSE za toliko oslabio. Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija, što se zahvaljuje rekordno niskim kamatama i niskom tečaju eura jer Europska središnja banka (ECB) već dugo vodi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Nizak tečaj eura potiče cjenovnu konkurentnost europskih proizvoda na inozemnim tržištima, što potiče rast prihoda velikih izvoznika. Konkurentnost im također raste zahvaljujući rekordno niskim kamatama ECB-a. Premda je tekuća sezona objave poslovnih izvješća jedna od najboljih posljednjih godina, na tržištima vlada oprez. “Jutros su loše prošla azijska tržišta, pa ne očekujem da će ulagači riskirati. Inercija i mršav obujam trgovanja pritišću tržišta na niže”, kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše daljnje devalvacije kineskog juana i pada tamošnjih burzovnih indeksa. U Šangaju su cijene dionica jutros potonule 6 posto. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u dvije godine.  Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 20.554 boda.

Related Posts