Na tržištiima oprez ulagača

Na europskim su burzama u petak vodeći indeksi dionica oslabili, pogođeni slabijim poslovnim izvješćima i razočaravajućim pokazateljima iz njemačke i francuske industrije, a trguje se oprezno pred objavu novih brojki s američkog tržišta rada.

Paneuropski FTSEurofirst indeks vodećih 300 dionica oko podneva je tako bio u minusu 0,4 posto. Istodobno, londonski Ftse skliznuo je za 0,04 posto, na 6.744 boda, frankfurtski DAX za 0,18 posto, na 11.564 boda, a pariški CAC za 0,14 posto, na 5.184 boda. Ulagače su razočarali najnoviji podaci iz njemačke industrije, koji su pokazali neočekivano snažan pad industrijske proizvodnje i izvoza, pa su ulagači počeli propitivati snagu oporavka vodećeg europskog gospodarstva. Razočarao je i pad industrijske proizvodnje u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone. “Te su brojke razočarale, no europski gospodarski oporavak nije postojan, solidan trend. Ponekad su te brojke slabije, no to nije dovoljno da se pritisne znak za uzbunu”, kazao je analitičar u tvrtki IG Alastair McCaig.

Bolje podatke ulagači očekuju tijekom dana iz američkog gospodarstva. Izvješće o zaposlenosti u srpnju trebalo bi pokazati solidan broj novootvorenih radnih mjesta i vjerojatni rast plaća. Takvi podaci pružili bi dodatnu potvrdu poboljšanja stanja u gospodarstvu, što bi moglo omogućiti američkoj središnjoj banci Fed da podine kamatne stope u rujnu.

Među većim pojedinačnim gubitnicama izdvaja se danas dionica belgijske poštanske tvrtke bpost, s padom cijene od 7,7 posto, nakon što je ta kompanija objavila kako očekuju da će im klasično poštansko poslovanje oslabiti više nego što su bili predviđali. Znatnije je pala i cijena dionice finskog proizvođača automobilskih guma Nokian Tyres, za 4 posto, pošto je tvrtka snizila prognoze cjelogodišnje dobiti zbog slabe potražnje na njihovom ključnom, ruskom tržištu.

S druge strane, među rijetkim dobitnicima bila je dionica talijanske banke Banca Monte dei Paschi di Siena, sa skokom cijene od 6,4 posto, nakon što je izvijestila da je drugo tromjesečje zaredom poslovala s dobiti, i tako nadmašila očekivanja. Ta banka bilježi daljnji oporavak nakon što je snažno bila pogođena dužničkom krizom u eurozoni i skandalom vezanim za trgovanje gubitaškim financijskim izvedenicama.

You may also like