Na svjetskim burzama vrlo nesigurno trgovanje

Blagi rast
Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu su cijene dionica Amazona i Netflixa dosegnule rekordne razine, no trgovalo se nesigurno jer su ulagači zabrinuti zbog gospodarskih šteta od koronakrize.

Rast indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica Amazona za 4,4, a Netflixa za 2,9 posto jer potražnja za dostavom proizvoda i online streaming uslugama raste, s obzirom da je Amerikancima naloženo da zbog koronavirusa ostanu kod kuće.

No, to su rijetke kompanije kojima zbog koronakrize prihodi i zarade rastu, dok većina zbog blokade dijelova gospodarstva bilježi loše poslovne rezultate. Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto.

Pad zarada od 12,8 posto bio bi najveći godišnji pad od financijske krize. Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete. Analitičari izražavaju skepsu u oporavak pomoću takozvane V krivulje, te predviđaju kako sadašnja situacija nije najniža moguća.

Nakon niza loših makroekonomskih pokazatelja, sasvim je jasno da američko gospodarstvo ulazi u recesiju. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 5,2 milijuna.

To je, doduše, manje nego tjedan dana prije, kada je taj broj skočio za 6,6 milijuna, no ukupno je u proteklih mjesec dana bez posla ostalo više od 20 milijuna Amerikanaca.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 5.628 bodova, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 10.301 bod. Pariški CAC oslbio je, pak, 0,08 posto, na 4.350 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica snažno porasle, unatoč oštrom padu kineskog gospodarstva, jer su ulagače ohrabrile najave iz Washingtona o postupnom ukidanju restrikcija i ponovnom otvaranju gospodarstva. Na tu slabost ukazuje jutros objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci, i veći nego što su analitičari očekivali.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio.

 Cijene su nafte, pak, nestabilne. Nakon jučerašnjeg pada, na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,9 posto, na 28,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 19,75 dolara.

You may also like

0 comments