Na svjetskim burzama porasle cijene dionica

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon pada tjedan dana prije, a u cijelom proteklom tromjesečju S&P 500 indeks zabilježio je najveći dobitak od kraja 2015. godine. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 20.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.362 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 5.911 bodova.

Posljednjih se tjedana na Wall Streetu trguje oprezno jer ulagači nisu sigurni da će američki predsjednik Donald Trump uspjeti provesti svoja obećanja iz izborne kampanje, s obzirom na njegov nedavni poraz u vezi zdravstvene reforme. Dio ulagača očekuje da će nakon tog poraza Trumpova vlada brže provesti njegova druga obećanja, kao što su ona o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje koja su mjesecima podržavala rast cijena dionica.

Drugi, pak, smatraju da ni ti prijedlozi neće lako proći u Kongresu. Međutim, tržište su prošloga tjedna podržali podaci koji pokazuju da je američko gospodarstvo u dobroj formi, bez obzira hoće li Trump uspjeti uvesti najavljene mjere ili ne. Tako je objavljena druga procjena američkog ministarstva trgovine prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 2,1 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prvu procjenu od 1,9 posto. “Podaci o BDP-u potvrđuju da gospodarstvo napreduje, bez obzira što će Washington napraviti ili poručiti da će napraviti. Pritom se ne radi samo o američkom gospodarstvu nego i poboljšanju ekonomske situacije u drugim dijelovima svijeta”, kaže Karyn Cavanaugh iz fonda Voya Investment Management.

Zahvaljujući ubrzanju rasta američkog gospodarstva i Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, S&P 500 indeks porastao je u proteklom tromjesečju 5,5 posto i kreće se oko najviših razina u povijesti. To je najveći kvartalni dobitak S&P-a od četvrtog tromjesečja 2015. godine. I dok se čekaju konkretni prijedlozi Bijele kuće o gospodarskim mjerama, ulagači su usmjereni na makroekonomske pokazatelje i čekaju sezonu objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, koja počinje u prvom dijelu travnja i koja će pokazati jesu li visoke cijene dionica podržane financijskim rezultatima.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 10,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. “Valuacije su prilično napregnute. To je razlog za zabrinutost jer bi se moglo pokazati da zarade kompanija nisu porasle toliko koliko se očekivalo”, kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird & Co.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 2,0 posto, na 12.312 bodova, a pariški CAC 2,05 posto, na 5.122 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,2 posto, na 7.322 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 18.909 bodova

You may also like