Na svijetu postoji 439 nuklearnih centrala

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukia Amano tvrdi da je agencija spremna da ubrza proces pregovora o rješavanju iranskog nuklearnog pitanja, ali da je za to potrebna intenzivnija suradnja sa Iranom, blagovremeno slanje izvještaja i dokumenata i lakši pristup svim potrebnim podacima i područjima, javlja Anadolu Agency (AA).

U uredu Ujedinjenih nacija u Beču danas je počela redovna sjednica Upravnog odbora IAEA, a direktor te agencije Amano je u uvodnom izlaganju istakao kako je Gvajana postala 163. članica agencije i najavio da će se Međunarodna konferencija o nuklearnoj sigurnosti održati od 5. do 9. prosinca ove godine u Beču. Kazao je kako, prema dostupnim informacijama, u svijetu postoji ukupno 439 nuklearnih centrala, od kojih je 69 u fazi izgradnje. Dodao je, Kambodža je potpisala sporazum o nuklearnim kontrolama, čime je postala 124. zemlja koja je to učinila.

Izrazivši duboku zabrinutost zbog razvoja nuklearnog programa u Sjevernoj Koreji, Amano je kazao kako dužnosnici IAEA već šest godina nisu u mogućnosti  ući u tu zemlju i izvršiti kontrolu tamošnjih nuklearnih postrojenja. „Agencija je spremna  izvršiti kontrolu nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Pozivamo vlasti u Pjongjangu neka, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, izvrše svoje obaveze i surađuju sa agencijom“, poručio je Amano. Istakao je kako Agencija i dalje, u skladu sa postignutim dogovorima, vrši kontrolu prijavljenih nuklearnih postrojenja i materijala u Iranu, ali  nije u poziciji kako bi mogla arantirati  ne postojanje neprijavljene nuklearne aktivnosti. Dodao je,  nadležni timovi Agencije i dalje kontroliraju i vrše odobravanje nuklearnih aktivnosti u Iranu, a sve u skladu sa Akcijskim planom koji su ranije sa iranskim vlastima dogovorile pregovaračke delegacije pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke (Grupa 5+1).

Na kraju izlaganja Amano je kazao kako nema napretka u kontroli nuklearnih aktivnosti u Siriji u kojoj i dalje traje rat. Konferencija za reviziju Sporazuma o spriječavanju širenja nuklearnog oružja (NPT) bit će održana u New Yorku od 27. travnja do 22. svibnja  ove godine.