Na snagu stupio sporazum Vatikana i Palestine

Povijesni sporazum između Vatikana i Palestinaca stupio je na snagu nakon zaključivanja procedure, objavila je Sveta Stolica u subotu. Sporazum je potpisan 26. lipnja prošle godine, unatoč opiranju Izraela, dvije godine nakon što je Katolička crkva priznala Palestinske teritorije kao suverenu državu.

Sporazum između Svete Stolice i Palestine sastoji se od uvodnog dijela i 32 članka i odnosi se na bitne aspekte života i aktivnosti Crkve u Palestini, uz potvrdu njezine podrške mirnom rješenju sukoba u regiji, navodi Vatikan u priopćenju.

Taj sporazum koji uključuje odredbe o zaštiti prava kršćana, Vatikan smatra modelom za odnose arapskih i muslimanskih zemalja s kršćanskim manjinama. Iako Vatikan govori o “državi Palestini” još od početka 2013., nakon što je Opća skupština UN-a prizala Palestini status države nečlanice, Palestinici ističu da sporazum s Vatikanom predstavlja “priznanje” njihove države.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog tog “preuranjenog koraka” za koji kaže da šteti izgledima za napredovanje prema mirovnom izraelsko-palestinskom sporazumu. Sveta Stolica, koja od 1993. godine ima diplomatske odnose s Izraelom, od 1999. sve dosad neuspješno pregovara o pravima katoličkih kongregacija u Izraelu, među kojima su pravo nasljeđivanja i porezne olakšice.

You may also like

0 comments