Na sastanku G7 odbačena devalvacija u službi jačanja svjetskog gospodarstva

Vodeći financijski dužnosnici skupine najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 ponovili su da neće koristiti devalvaciju kako bi osigurali konkurentsku prednost svojih gospodarstava a Japan sprema novi pokušaj uključivanja proračunske politike u poticanje gospodarstva.

Članice G7 također su se ponovo suglasile da prekomjerne oscilacije i nekontrolirana kretanja valutnih tečajeva mogu naštetiti gospodarskoj aktivnosti, pokazao je sažetak sastanka ministara koji je u utorak objavilo japansko ministarstvo financija, inače domaćin sastanka.

Skupina G7 obuhvaća Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Sjedinjene Države. Na sastanku održanom u petak i subotu dužnosnici središnjih banaka članica G7 složili su se također da će i dalje monetarnom politikom podupirati gospodarski oporavak u skladu s mandatom, uključujući nekonvencionalne mjere, navodi se dalje u priopćenju G7.

Sjedinjene Države ujedno su ponovo upozorile Japan da se suzdrži od intervencija na valutnim tržištima. Japanski domaćini nisu uspjeli ishoditi ni dogovor da će sve zemlje članice G7 početi provoditi ekspanzivniju proračunsku politiku kako bi se podupro gospodarski rast.

Pritom bi se proračunska politika ponovo trebala naći na dnevnom redu G7 u četvrtak i petak, kada će se u Japanu sastati šefovi država i vlada sedam zemalja.

S obzirom na pojačanu neizvjesnost u posljednje vrijeme očekuje se da će se sudionici summita G7 u službenom priopćenju zauzeti za kombinaciju mjera na području monetarne, proračunske i strukturne politike radi poticanja rasta, tvrde za Reuters neimenovani izvori. “Neizvjesnost je pojačana. Raspravit ćemo o rizicima koji bi mogli prigušiti rast svjetskog gospodarstva”, kazao je za Reuters izvor koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten govoriti za medije.

Dok se Britanija i Njemačka protive zahtjevima za fiskalnim poticajima, japanski premijer Shinzo Abe sprema se pozvati čelnike G7 da usvoje fleksibilnu proračunsku politiku, uzimajući u obzir specifičnu situaciju svake zemlje, dodaju izvori.

You may also like