Na šangajskoj burzi pale cijene za 7 posto, obustavljena trgovina

Na burzi u Šangaju trgovanje je u ponedjeljak, prvog radnog dana ove godine, prekinuto jer su cijene dionica potonule 7 posto zbog loših gospodarskih pokazatelja i slabljenja juana.

Trgovanje na burzi prvo je automatski zaustavljeno na 15 minuta, nakon što su cijene dionica pale 5 posto. Takvo automatsko zaustavljanje trgovanja uvedeno je nedavno po novom sustavu koji bi trebao spriječiti veću nestabilnost tržišta. Međutim, kako je u obnovljenom trgovanju nastavljen pad cijena, regulatorne vlasti sasvim su prekinule trgovanje oko 90 minuta prije službenog zatvaranja tržišta. “Pad cijena dionica naveo je ulagače na prodaju, a automatsko prekidanje trgovanja čini se da je samo povećalo paniku jer je likvidnost iznenada splasnula. To je nešto što dosad nismo iskusili. Bio je to stampedo”, kaže Gu Yongtao, strateg u tvrtki Cinda Securities.

U Hong Kongu su, pak, cijene dionica pale 3 posto. Loš početak godine na kineskim burzama posljedica je novih naznaka usporavanja rasta gospodarstva. Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini pao je u prosincu 10. mjesec zaredom, i to sa 48,6 na 48,2 boda, znatno ispod očekivanja analitičara i duboko ispod razine od 50 bodova, koja dijeli jačanje od slabljenja aktivnosti. To pokazuje da su nade u zaokret trendova u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu preuranjene. “Poticajne mjere vlasti usporavaju negativne trendove, no Kina mora uravnotežiti potrebe za poticajima s realnošću prema kojoj dugovi rastu. To će i u 2016. ograničavati mogućnost poticaja, a to najavljuje daljnje usporavanje rasta gospodarstva”, kaže Ross Koesterich, direktor u BlackRocku.

Analitičari ING-a, pak, u osvrtu na novo izvješće o PMI indeks poručuju da ove godine očekuju usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda na 6,5 posto. Ulagači su jutros zabrinuti i zbog toga što je kineska središnja banka fiksirala tečaj juana prema dolaru na najnižoj razini u četiri i pol godine. Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, što bi vlasti mogle učiniti kako bi potaknule izvoz, jedan je od rizika, kažu analitičari, koji će prijetiti tržištima u cijeloj godini. “Špekulira se kako Kina želi spustiti tečaj juana znatno niže. Međutim, na početku godine trgovanje je često čudno. Vidjet ćemo hoće li se to nastaviti”, kazao je Reutersu trgovac iz jedne japanske banke.

Na europskim burzama u ponedjeljak, prvog radnog dana u ovoj godini, cijene dionica su oštro pale, kao i na azijskim tržištima, što je posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u minusu 2,3 posto, što je njegov najveći dnevni pad u mjesec dana. Londonski FTSE bio je istodobno na gubitku 1,80 posto, na 6.128 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,10 posto, na 10.407 bodova, a pariški CAC 2,05 posto, na 4.541 bod.

Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, što bi vlasti mogle učiniti kako bi potaknule izvoz, jedan je od rizika, kažu analitičari, koji će prijetiti tržištima u cijeloj godini. Zbog toga su danas oštro pale cijene dionica na azijskim tržištima, dok je trgovanje na burzi u Šangaju prekinuto jer su cijene pale 7 posto. Na europskim su burzama, pak, pod pritiskom dionice u rudarskom sektoru jer je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, pa usporavanje rasta njezinog gospodarstva najavljuje daljnje slabljenje potražnje. S druge strane, tržišta ponešto podržava rast cijena nafte zbog strahovanja ulagača od moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku, a time i poremećaja u opskrbi.

You may also like

0 comments