Na referendum o izlasku iz Unije uskoro bi mogli i Nizozemci

Zabrinjavajuće vijesti o budućnosti Europske unije i stavu gradana dolaze iz Nizozemske, jedne od osnivačica Europske unije. Građani Nizozemske, kako pokazuju ankete koje je proveo DeHond, željeli bi referendum o ostanku ili izlasku iz Europske unije poput onoga koji će se 23. lipnja održati u Velikoj Britaniji.

Prema toj anketi, 53 posto građana Nizozemske želi održavanje takvog referenduma, a na njemu, ako bi se danas održao, broj onih kojisu za ostanak u EU i onih za napuštanje Europske unije gotovo je izjednačen, sa samo jedan posto razlike u korist onih koji bi glasali za ostanak u EU. Kada bi se u Nizozemskoj održao referendum, za ostanak u EU glasalo bi 44 posto građana, a za izlazak njih43 posto.

Nizozemci sveviše vole referendum, a u toj je državi lako skupiti potpise za njegovo organiziranje. U zemlji sa 17 milijuna stanovnika za to je dovoljno smo 300 tisuća pot-žpisa građana. Slobodarska stranka (PVV) Geerta Wildersa uvjerljivo vodi u anketama i oni bi bili pobjednici na nacionalnim izborima da se održavaju danas. Međutim, s 40 mjesta u parlamentu od 150 zastupnika, koliko bi dobili, trebali bi koalirati s drugima, a u takvoj se situaciji često stvori takozvani sanitarni koridor kojim se sprečava dolazak takve stranke s ekstremnim stavovima na vlast. Ta stranka i dalje bilježi dobar rezultat zbog antiimigrantske retorike, piše Jutarnji list.

Nizozemci će 6. trav nja izići na referendum kako bi se izjasnili podržavaju li sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Iako nije obvezujući, u slučaju negativnog ishoda će značiti pritisak za nizozemsku vladu. Odbacivanje tog sporazuma bilo bi kazna za Ukrajinu i pobjeda za Rusiju te velika sramota za Nizozemsku.

Nizozemci su na referendumu 2005. godine odbili prihvatiti Europski ustav i to nakon što su to isto prije njih napravili Francuzi. Umjesto njega, poslije je dogovoren Lisabonski ugovor koji je trenutačno na snazi.

You may also like

0 comments