Na redu je smjena Mirjane Rakić iz Vijeća za elektroničke medije

Vijeće se, kako doznajemo, raspušta zbog navodnih teških propusta u radu i neispunjavanja plana za 2014. Vlada će na današnjoj sjednici predložiti Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, a neprihvaćanje tog izvješća, kako neslužbeno saznajemo, samo je uvod u raspuštanje Vijeća kojem je na čelu Mirjana Rakić.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kratko nam je poručio da će o prihvaćanju ili neprihvaćanju Izvješća odlučivati saborski zastupnici te da ne može govoriti o razlozima zbog kojih je Vlada dala negativno mišljenje o radu ove Agencije.

Kako smo doznali, Vlada je odluku o neprihvaćenju Izvješća donijela zbog niza nepravilnosti u radu te državne agencije i teških propusta, ali i zbog neispunjenja ciljeva koje si je Agencija zadala u planu programa za 2014. Vladajući smatraju da je to dovoljan razlog i da se raspusti Vijeće, kako nam je objasnio jedan saborski zastupnik iz Domoljubne koalicije, i to unatoč činjenici da nekim članovima mandat istječe tek 2017., a primjerice Mirjani Rakić 2019. godine.

Osim toga, kako doznajemo, sporna je i činjenica što je u Vijeću tijekom 2014. dužnost obavljala i Gordana Simonović, koja je od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. bila i članica Upravnog vijeća Hine. Povjerenstvo za sukob interesa je 18. prosinca 2014. donijelo odluku prema kojoj je Simonović u sukobu interesa jer, kako se navodi u obrazloženju odluke, “člankom 13. stavkom 1. ZSSI-ja propisano je da dužnosnik, za vrijeme obnašanja dužnosti na koju je izabran odnosno imenovan, ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano”.

Povjerenstvo navodi kako je u isto vrijeme primala plaću i naknadu, na što nije imala prava te je Gordani Simonović izrekla sankciju u iznosu od 12.000 kuna. Jozo Barišić novi je vršitelj dužnosti ravnatelja Programa na HRT-u, a Saša Runjić jučer je razriješen te dužnosti. Prema priči koja kola zagrebačkim Prisavljem, v.d. ravnatelja Siniša Kovačić jučer se ujutro s Runjićem dogovorio da on svoj mandat prepusti Barišiću, s tim da bi Runjić ostao raditi na HTV-u kao savjetnik. Prije razrješenja Kovačić je od Runjića, neslužbeno doznajemo, zatražio očitovanje zbog prijenosa 45-minutne press konferencije bivšega glavnog ravnatelja Gorana Radmana, za koju je Vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak zaključilo da je to bio programski propust.

Barišićevim dolaskom na mjesto v.d. ravnatelja Programa na Prisavlju očekuju da će se uskoro zaredati smjene, poglavito u Informativno-medijskom servisu koji bi od Lamije Alečković, kažu nam, trebala preuzeti Katarina Periša Čakarun. Priča se i da će na mjesto urednice 1. programa doći Ružica Renić, a premda se govorkalo da je mjesto urednika HTV2 namijenjeno Bruni Kovačeviću, sada se šuška o Tončici Čeljuski, piše Jutarnji list.

Kao moguće nasljednice urednika HTV3 Deana Šoše spominju se Vlatka Kolarević ili Branka Kamenski. Kad je riječ o HTV4, spominje se da bi Sanju Gvozdanović na uredničkom mjestu mogao zamijeniti Dražen Majić.

You may also like