Na protuimigrantskom skupu 5000 ljudi, policija u Italiji uhitila terorista među migrantima

Oko 5000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Berlinu protiv vladine otvorene politike prema imigrantima, objavila je policija. Berlinska policija bila je u visokom stupnju pripravnosti s 1100 policajaca koji su održavali mir između antiimigrantskih prosvjednika i tri protuprosvjeda koji su okupili 800 ljudi.

Prosvjed je organizirala euroskeptična stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pod sloganom “Azil treba ograničiti – crveni karton za Merkel”. Zamjenik predsjednika AfD-a Aleksander Gauland i zastupnica u Europskom parlamentu Beatrix von Storch pozvali su birače da na izborima 2017. svrgnu Merkel s vlasti. Na transparentima je među ostalim pisalo “Spasimo Njemačku. Zaustavimo Merkel.”, a jedan prosvjednik je govorio protiv multikulturalizma rekavši da je Njemačka već dovoljno “obojena”. Gauland je dolazak imigranata usporedio s barbarskom invazijom Europe koja je dovela do pada Rimskog carstva. Oko 20 neonacista opaženo je među pristašama AfD-a.

Talijanska policija je uhitila tuniškog državljanina, pripadnika islamske terorističke skupine koji je bio među migrantima što su prošlog mjeseca spašeni na moru i odmah ga vratila kući, piše u nedjelju list La Repubblica. Bar Nasr Mehdi (38) je spašen na Sredozemnome moru 4. listopada u akciji pomorskih snaga zajedno s još dvjesto osoba i prevezen na talijanski otok Lampedusu. Nakon uzimanja otisaka vlasti su otkrile da se lažno predstavio i da je 2008. bio uhićen u Italiji, osuđen na sedam godina zatvora zbog terorizma i protjeran sa zabranom povratka u zemlju nakon odsluženja kazne. “Vijest se držala u tajnosti kako se ne bi dizala uzbuna”, piše list. “Ovo potvrđuje bojazan da teroristi ulaze u Europu u čamcima zajedno s očajnicima koji dolaze sa sjevernoafričke obale”, ističe La Repubblica.

U priopćenju objavljenom 8. listopada policija u Agrigentu, na Siciliji, izvijestila je da je Mehdi uhićen zajedno s trojicom Tunišana kojima je nešto ranije određen izgon i zabrana povratka u Italiju, ali nije rekla ništa o njihovoj povezanosti s terorizmom.

You may also like

0 comments