Na predsjedničkim izborima u Portugalu pobijedio desni centar

Na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Portugalu pobijedio je kandidat desnog centra Marcelo Rebelo de Sousa, pokazali su privremeni rezultati, a taj bi rezultat trebao pridonijeti očuvanju političke ravnoteže nakon pobjede ljevice na parlamentarnim izborima u listopadu.

Dužnost portugalskoga predsjednika uglavnom je ceremonijalna, ali on ipak može odigrati važnu ulogu u trenutku političke nesigurnosti – kakva je zavladala u zemlji nakon što parlamentarni izbori održani u listopadu nisu dali jasnog pobjednika. Predsjednik, naime, ima ovlasti raspustiti parlament i razriješiti premijera.

U trenutku kad su gotovo svi glasovi prebrojani, privremeni rezultati pokazuju da Robelo de Sousa, bivši novinar i nekadašnji vođa socijaldemokratske stranke desnoga centra, osvaja 52 posto glasova, dovoljno da se izbjegne drugi krug. Njegov najveći protivnik, socijalist Antonio Sampaio da Novoa priznao je poraz osvojivši oko 23 posto glasova. Kandidatkinja lijevoga bloka Marisa Matias dobila je deset posto glasova.

Rebelo de Sousa obećao je da će kao predsjednik izgraditi konsenzus – što će Portugalu najvjerojatnije i trebati u trenutku kad nestabilna vlada umjerenih socijalista lijevoga centra, koja u parlamentu ovisi o potpori stranaka krajnje ljevice, pokušava pomiriti svoja predizborna obećanja da će prekinuti gospodarsku krizu sa smanjenjem proračunskoga deficita što je obećala Europskoj uniji.

Mnogi politički analitičari ne vjeruju da će se vlada pod vodstvom socijalista uspjeti održati četiri godine pa bi novi predsjednik mogao odigrati ključnu ulogu ili kao posredni između stranaka ili koristeći svoje ovlasti da raspusti parlament i raspiše nove izbore.

Rebelo de Sousa na dužnosti nasljeđuje konzervativca Anibala Cavaca Silvu koji je rekao da je mandat povjerio socijalističkoj vladi samo zato što mu ustav brani da u zadnjih šest mjeseci svojega mandata sazove nove parlamentarne izbore. Na izbore u nedjelju izišla je jedva polovica portugalskih birača premda je izlaznost bila nešto viša od prošlih predsjedničkih izbora 2011. godine.

You may also like

0 comments