Na početku tjedna svjetske burze u plusevima

Nada u oporavak
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će se uskoro normalizirati gospodarska aktivnost u svijetu i razviti cjepivo protiv koronavirusa, no S&P 500 indeks nije se uspio zadržati iznad 3.000 bodova zbog napetosti između SAD-a i Kine.

U fokusu ulagača je postupno otvaranje gospodarstava u svijetu, nakon paralize uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizirati. Tim više što vlasti širom svijeta najavljuju dodatne poticajne gospodarske mjere. Kako se na Wall Streetu u ponedjeljak nije radilo, jučer je tržište pozitivno reagiralo na najave novih poticajnih mjera u Japanu i Kini, koje su posljednjih dana podržavale svjetska tržišta.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro razviti cjepivo protiv koronavirusa, s obzirom na vijesti iz nekoliko farmaceutskih kompanija. Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se jučer, po prvi put od početka ožujka, iznad 3.000 bodova. No, pred kraj trgovanja ponovno je zaronio ispod te psihološki važne razine zbog napetosti između Washingtona i Pekinga.

Agencija Bloomberg objavila je, naime, da američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija. Ranije je, pak, savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow kazao da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Washington poručuje i da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga. Kina je, naime, prošloga tjedna najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je oko 38 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina. Stoga je sada udaljen još samo oko 12 posto od svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,24 posto, na 6.067 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,0 posto, na 11.504 boda, a pariški CAC 1,46 posto, na 4.606 bodova.  Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon znatnog rasta cijena dionica prethodnih dana, jer su ulagači suzdržani zbog napetosti između SAD-a i Kine.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom.  Cijene su nafte, pak, pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 34,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 35,95 dolara.

You may also like

0 comments