Na početku tjedna burze snažno porasle

Na valu novih kupnji
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.

Nakon što su Dow Jones i S&P 500 pali četiri tjedna zaredom, što je njihov najduži negativni niz u više od godinu dana, jučer su ti indeksi snažno porasli. Pritom su najviše skočile cijene dionica u energetskom, financijskom i industrijskom sektoru, koji su bili pod najvećim pritiskom koronakrize.

Uspon tržišta predvodili su energetski i financijski sektor, no i svi ostali sektori znatno su ojačali. Razlog je tome, kaže, procjena ulagača da je povoljna prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena posljednjih tjedana. Tim više što se bliži kraj tromjesečja, kada ulagači uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje. Premda su u proteklom tromjesečju burzovni indeksi snažno porasli, u rujnu će, po svemu sudeći, zabilježiti prvi mjesečni pad od ožujka.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta. Jučer je tehnološki sektor znatno porastao, pri čemu su predvodile dionice Applea i Amazon.coma.

Posljednjih tjedana tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih poticajnih mjera. No, posljednjih dana ponovno je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa poticaja, vrijednog oko 2.200 milijardi dolara.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi poručila je da se pregovori s Bijelom kućom o tom paketu poticaja nastavljaju ovoga tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,46 posto, na 5.927 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,22 posto, na 12.870 bodova, a pariški CAC 2,40 posto, na 4.843 boda.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana. Azijska tržišta podržava jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena posljednjih tjedana.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom. Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg znatnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,4 posto, na 42,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 40,40 dolara.

You may also like

0 comments