Na Obamin poziv Turska i službeno povlaći trupe iz Iraka

Turska je u subotu navečer najavila da će “nastaviti” povlačiti svoje vojnike iz Iraka, dan pošto je američki predsjednik Barack Obama telefonski pozvao turskoga kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da to učini i tako smiri napetosti.

“Vodeći računa o osjetljivosti iračke strane (…) Turska će nastaviti već započet proces povlačenja vojnika raspoređenih u pokrajini Mosul (sjever)”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju u kojem priznaje “manjak komunikacije” u odnosima s Irakom.  Obama je u telefonskom razgovoru inzistirao na nužnosti da Turska “poštuje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Iraka”, prema izjavi Bijele kuće. Irak je u utorak zatražio “potpuno povlačenje” turskih snaga sa svog teritorija.

Obama je pozdravio doprinos Turske u vojnoj koaliciji protiv takozvane Islamske dražve (IS). Turska je prije desetak dana rasporedila 150 do 300 vojnika i dvadesetak oklopnih vozila u logoru Bašika na sjeveru Iraka, a u ponedjeljak je počela djelomično povlačenje. Tvrdi da je tim pojačanjem nastojala zaštititi turske vojne savjetnike koji uvježbavaju iračke vojnike u borbi protiv IS-a koji nadzire Mosul. Turski MVP u priopćenju priznaje “manjak komunikacije” s Bagdadom i uvjerava “da će nastaviti s iračkom vladom koordinirati svoj vojni doprinos borbi protiv” IS-a.

Američki ministar obrane Ashton Carter priznao je u subotu da je koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države možda djelomice odgovorna u zračnom udaru u kojemu su u petak pogreškom poginuli irački vojnici. Čini se da je zračni udar bio “pogreška u kojoj su sudjelovale obje strane”, rekao je Carter novinarima u subotu, dodavši da je nazvao iračkog premijera Haidera al Abadija i izrazio mu sućut. Ashton Carter je izjavu dao tijekom posjeta amfibijskom jurišnom brodu USS Kearsarge koji sudjeluje u operacijama koalicije protiv skupine Islamske države (IS) u Iraku i u Siriji.

Riječ je o prvom stradavanju savezničkih vojnika od početka zračne kampanje koalicije na IS, pišu američka glasila. Čelni čovjek Pentagona nije naveo koliko je vojnika poginulo u napadu. Iračke vlasti tvrde da su u bombardiranju u Faludži, zapadno od Bagdada, život izgubila desetorica vojnika. “Ovakve se stvari događaju kada se borimo rame uz rame, kao što mi činimo”, istaknuo je Carter novinarima, izrazivši žaljenje zbog ishoda napada. Izgred ima sva obilježja “pogrešaka kakve se događaju na dinamičnoj bojišnici”, protumačio je. U priopćenju američke vojske navodi se da se svi zračni udari koalicije izvode uz odobrenje iračke vlade. Carter je u petak boravio u posjetu Afganistanu, a u nedjelju dolazi u Moskvu, gdje će razgovarati o Siriji.

You may also like