Na Korejskom poluotoku započelo okupljanje obitelji

Na Korejskom poluotoku u ponedjeljak počinje trodnevno okupljanje članova obitelji, razdvojenih od od Korejskog rata sredinom prošlog stoljeća.
Osamdeset i devet starijih Južnokorejaca susrest će članove svojih obitelji u hotelu na planini Kumgang u turističkoj regiji blizu istočne obale Sjeverne Koreje.

Program susreta razdvojenih obitelji počeo je nakon povijesnog međukorejskog summita 2000. i odvijao se svake godine do 2015. kada je prekinut zbog nuklearnog testiranja Pjongjanga.

U ponedjeljak se održava prvo okupljanje razdvojenih obitelji nakon 2015. godine, a većina sudionika ima preko 80 godina. Razdvojena rodbina susrest će se šest puta tijekom trodnevnog boravka, prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap. Dosadašnja okupljanja bila su vrlo emotivna jer je većina sudionika starije dobi, a ti se sastanci smatraju konačnom prilikom za rođake da se vide prije nego što umru.

Dosad je održano 20 rundi obiteljskih okupljanja od prvog međukorejskog summita 2000. godine, izvijestio je Yonhap. U Južnoj Koreji, zbog velikog broja podnositelja zahtjeva, lutrija obično odluči tko može sudjelovati s obzirom da još 132 tisuće Južnokorejaca traga za članovima obitelji nasilno odvedenih u susjednu državu. S druge strane, pretpostavlja se da su sjevernokorejski sudionici odabrani na temelju toga jesu li odani vladajućem režimu.

You may also like

0 comments