Na inicijativu SAD-a, BIH se uključila u rat protiv ISIS-a doniranjem municije

Sarajevo –  Na inicijativu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Bosna i Hercegovina se pridružila koaliciji za borbu protiv  grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), pa će tako u skorije vrijeme Vladi Iraka donirati 500 tona municije, odnosno 15,5 miliona komada municije, potvrdio je Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH za portal klix.ba.

Ministar objašnjava da se od BiH tražilo da se uključi u borbu ISIL-a i to tako što će Iraku donirati svoj višak naoružanja. “Od nas je zatraženo da doniramo Iraku municiju  7,9 mm – 15 miliona komada i 11, 2 mm – blizu 400.000 komada. U zakonitoj proceduri smo provjerili da li raspolažemo viškom i pošto smo utvrdili da ga imamo, prijedlog smo proslijedili Predsjedništvu BiH, koje ga je i odobrilo. Trenutno su u toku tehničke pripreme za realizaciju ove donacije”, kazao je Osmić portalu klix.ba.

Kako je Osmić ranije kazao za Al Jazeeru, BiH je planirala u ovoj godini  “rješavanje skoro 2.300 tona viška municije“, a do kraja 2020. treba da se u potpunosti riješi 16.000 tona viška municije.Donirana municija, prema Osmićevim riječima, proizvedena je u bivšoj Jugoslaviji, a Oružanim snagama BiH pripala je nakon spajanja entitetskih ministarstava odbrane u Ministarstvo odbrane BiH.

No, Predsjedništvo BiH je donijelo i odluku da se BiH treba riješiti viška naoružanja, pa su predviđeni donacija, uništavanje naoružanja i njegova prodaja. „Što se tiče oružja, ono se ne uništava. Uništavaju se samo minsko-eksplozivna sredstva, jer su nesigurna za dalje skladištenje“, kazao je Osmić za Al Jazeeru i dodao da će Iraku biti donirano 15.400.0000 metaka, te da je ranije realizirana donacija od 84 haubice za Vladu Islamske Republike Afganistan.