Na humanitarnom summitu osnovan fond za obrazovanje

Pokreće se krizni fond kojim će se prikupiti 3,8 milijardi dolara za pomoć milijunima djece koja se zbog rata ili prirodnih katastrofa ne školuju, najavio je u ponedjeljak na humanitarnom summitu u Istanbulu posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Gordon Brown.

Oko 75 milijuna djece koja žive u područjima pogođenima ratom ili prirodnim katastrofama prošle su godine prekinula školovanje i postale žrtva dječjeg rada, trgovanja ljudima i ekstremizama, objavljeno je u istraživanju u ožujku.

Fond bi trebao pomoći preko 13 milijuna djece i mladih u sljedećih pet, te 75 milijuna do 2030. godine. “Po prvi put imamo humanitarni fond za obrazovanje, fond koji u podršci razvoju djece neće djelovati samo tjednima ili mjesecima, nego godinama”, rekao je Brown, bivši britanski premijer.

“Fond će imati rezervu koja će omogućavati djelovanje u vrijeme kriza, osiguravajući da nitko ne mora prositi”, dodao je.

U prosjeku je samo 2 posto globalnih humanitarnih akcija okrenuto obrazovanju. Unatoč sve većoj potrebi za time, financiranje edukacija u hitnim situacijama se od 2010. skoro prepolovilo, objavio je londonski institut Overseas Development (ODI). “Bez školovanja mlade ljude u izvanrednom stanju zahvaća opasnost da postanu najmlađi radnici na tržištu, najmlađe nevjeste pred oltarima, najmlađi ratnici u rovovima, a u nekim slučajevima i najmlađi regruti ranjivi na ekstremizam i radikalizaciju”, rekao je Brown.

Obrazovanje je jedan od predmeta opsežnog dnevnog reda političkih i poslovnih vođa, te humanitarnih skupina i donatora koji su se okupili u Istanbulu na dvodnevnom summitu.

Oni žele razviti koherentniji odgovor na ono što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon nazvao najvećom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata, s više od 130 milijuna ljudi pogođenih ratom ili prirodnim katastrofama.

Dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai prije konferencije je pozvala svjetske vođe da svoje riječi poprate djelima. “Pozivam svjetske vođe u Istanbulu da budu milosrdni i da podupru svoje riječi političkom voljom”, rekla je Yousafzai. “Moraju ispuniti svaku obvezu koju donesu, uključujući i novu inicijativu Obrazovanje ne može čekati”, dodala je.

U prosjeku se svakog dana napadne ili okupira četiri škole, objavio je UNICEF prije summita.

Samo u Siriji izvan funkcije je 6 tisuća škola koje su napadnute, okupirane vojskom ili prenamijenjene u skloništa. U sukobom pogođenoj Centralnoj afričkoj republici gotovo četvrtina škola ne funkcionira, rekli su iz UNICEF-a.

“Obrazovanje nije ključno samo za budućnost te djece, nego i za budućnost njihovih zajednica i država”, rekla je fundaciji Reuters Thomson predstavnica UNICEF-a za obrazovanje Jo Bourne.

Od izbijanja sirijskog rata u 2011. godini tamošnji obrazovni standardi pali su na razinu Južnog Sudana, koji je među najgorim obrazovnim standardima na svijetu, rekao je Kevin Watkins, izvršni direktor ODI-ja. “Dijelom je tako zbog neuspjelog pokušaja međunarodne zajednice da odgovori s primjerenim načinom financiranja u pravo vrijeme”, rekao je Watkins tijekom summita.

“U područjima poput Centralnoafričke Republike, Južnog Sudana, sjeverne Nigerije, Kameruna i drugdje svjedočimo velikim nazadovanjima školstva”, smatra Watkins.

Obrazovanje djece u Siriji i susjednim državama je strahovito potplaćeno, rekao je, dodavši kako je potrebno konstantno financiranje kako se školovanje ne bi prekidalo. “U razgovoru s pogođenom djecom i njihovim roditeljima se vidi da im obrazovanje predstavlja apsolutni prioritet, a za to se nešto može učiniti”.

Novi fond punit će države i privatni donatori, a koristiti lokalne nevladine organizacije koje mogu školovati na brži i jednostavniji način od Svjetske banke ili agencija Ujedinjenih naroda, rekao je Watkins. “U ovom trenutku se gotovo trećina novca raspoređuje nevjerojatno sporo, a velik njegov dio odlazi na troškove sustava. Na terenu on pokazuje slabe rezultate” dodao je Watkins, zaključivši kako će ovaj novi fond “popraviti mnogo stvari koje u sustavu ne funkcioniraju”.

You may also like

0 comments