Na godišnjoj razini zalihe energije pale gotovo 50 posto

Analiza DZS-a

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove godine bile su 1,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju siječnja prošle godine veće za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 23,9 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 10,8 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su pale za 3,4 posto, a kapitalnih proizvoda, za 2,6 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 3,9 posto. Na godišnjoj su razini zalihe energije pale 49,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su na godišnjoj razini porasle za 20,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji pale za 1,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 0,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 55,7 posto te kod proizvodnje duhanskih proizvoda, za 41,2 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 34,2 posto te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 14,9 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 60,6 posto, a najveći pad kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,7 posto.

You may also like