Na globalnim tržištima konjuktura, u Hrvatskoj stagnacija

Ako je suditi po kretanju cijena dionica na razvijenim tržištima, globalna gospodarska situacija postaje sve bolja. Neki od najpoznatijih dioničkih indeksa na svijetu ponovno su došli na rekordne vrijednosti, a mnogi drugi su samo nekoliko posto ispod najviših razina u povijesti.
Razlog pada indeksa Zagrebačke burze je isključivo problem s Agrokorom, a na globalnoj razini takvih problema nema. Razlozi rasta većine indeksa su ubrzanje stope rasta BDP-a u većini zemalja, te početak zatezanja monetarne politike od strane najvažnijih centralih banaka na svijetu.

Naime, najvažnija centralna banka na svijetu – američka, još je prije nekoliko godina počela ciklus zatezanja monetarne politike, što je bio definitivan znak da je američko gospodarstvo izašlo iz krize. Prije nekoliko mjeseci iste poteze su najavile europska i britanska centralna banka, što je vrlo pouzdan znak da je financijska kriza završena i na starom kontinentu.

Dugoročno, svi navedeni indeksi vjerojatno će nastaviti rasti, no kratkoročno je moguća privremena korekcija. Naime, velika većina investitora koji su ikad ulagali u dionice ili investicijske fondove, trenutno je u profitu. Sasvim bi normalno bilo da se dio njih odluči na prodaju dionica i ulaganje u neku drugu investicijsku klasu. Na padu cijena pojedinih dionica ili cijelog indeksa može se profitirati pomoću “short sellinga”, tj. sklapanjem ugovora s brokerom o posudbi ugovora vezanog uz dionicu ili indeks, prodajom tog ugovora po trenutnoj cijeni i ponovnom kupnjom po jeftinijoj cijeni u budućnosti.

No, postoji još jedan način za profitiranje pri padu cijene dionica i dioničkih ideksa, a radi se o kupnji plemenitih metala kao što su zlato i srebro. Kretanje SP500 indeksa negativno je korelirano s kretanjem cijene zlata, što znači da kad cijene dionica padaju, u pravilu cijena zlata raste.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je samo pitanje vremena kad će doći do korekcije vrijednosti dioničkih indeksa od nekoliko posto, što također znači da bi i cijena zlata mogla porasti nekoliko posto sa sadašnje razine. U trenutku pisanja analize, cijena zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1282,00 USD po unci, što je 4,90% ispod razine od prije mjesec dana.

You may also like

0 comments