Na Forexu nervoza uoči sjednice FED-a

Dolar je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo na najnižu razinu u sedam tjedana prema košarici valuta jer među ulagačima raste napetost u iščekivanju poruka u vezi kamatnih stopa koje će im američka središnja banka Fed uputiti s ovotjedne redovne sjednice,

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, u jednom je trenutku tako skliznuo na 97,19 bodova. Kasnije se stabilizirao na 97,355 bodova, što znači da je oslabio 0,3 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Američka je valuta oslabila 0,2 posto prema japanskoj, skliznuvši na 120,75 jena. Blago je ipak odskočila s najniže razine u šest tjedana od 120,35 jena, na koju se bila spustila u ponedjeljak.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao za 0,4 posto, na 1,1040 dolara. Ranije je u jednom trenutku dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana od 1,1060 dolara. Analitičari kažu da je dolar ranjiv na i najmanje iznenađenje koje bi mogla iznjedriti redovna dvodnevna mjesečna sjednica Feda koja završava u srijedu. Većina očekuje da će Fed podići kamatne stope po prvi put u gotovo deset godina, no iz središnje su banke signalizirali da ih namjeravaju postupno podizati, što su mnogi tržišni sudionici ocijenili relativno umjerenim pristupom. “S obzirom na sve zabrinutosti koje su prisutne postoji rizik da se Fed odluči za umjereno povećanje kamatnih stopa i ublaži tempo njihova daljnjeg podizanja”, kazao je Yujiro Goto, valutni analitičar u banci Nomura. Trenutno iz Feda signaliziraju njihovo podizanje u najmanje četiri navrata u idućoj godini pa bi svaka naznaka ublažavanja toga ritma mogla pritisnuti dolar, dodao je Goto.

Od drugih važnih vijesti za valutna tržišta izdvaja se najnovija odluka švedske središnje banke o zadržavanju postojećih ključnih kamatnih stopa, nakon čega je švedska kruna poskočila prema dolaru i euru. Analitičari kažu da je nedavno tek blago ublažavanje monetarne politike u eurozoni dalo švedskoj središnjoj banci manevarskog prostora u njezinu pokušaju da krunu održava slabom i potiče izvoz i gospodarski rast.

You may also like

0 comments