Na forexima stabiliziran tečaj eura

Tečaj dolara u ponedjeljak se na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao, nakon gubitaka krajem prošlog tjedna uslijed novog niza pokazatelja iz američkog gospodarstva koji nisu ispunili očekivanja ulagača.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0870 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanja prethodnog trgovinskog dana. Dolar je istodobno prema jenu skliznuo 0,1 posto, na 118,15 jena. Uslijed niza slabijih pokazatelja iz američkog gospodarstva, koje većina ekonomista zasad pripisuje lošijim vremenskim prilikama, najnovija pauza u usponu američke valute produljena je tako na gotovo sedam tjedana.

Ti su slabi pokazatelji pritisnuli dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, pa je u petak pao na najnižu razinu u gotovo tri tjedna od 96,755 bodova. Jutros je porastao blagih 0,1 posto, na 96,982 boda. Ovotjedna dvodnevna sjednica američke središnje banke Fed, a posebno njezino priopćenje po završetku sjednice u srijedu, bit će u fokusu ulagača koje će najviše zanimati bančino mišljenje o gospodarskim pokazateljima. “Stvarni je problem prošloga tjedna bio taj što se ništa novog nije događalo, zbog čega smo vjerojatno više izloženi potencijalnoj korekciji tečaja dolara”, kazao je Ian Stannard, valutni analitičar u banci Morgan Stanley.

Od važnijih događaja u ovome tjednu izdvaja se još sjednica japanske središnje banke Bank of Japan (BoE) u četvrtak. U Japanu većina zasad ne očekuje promjene dosadašnje monetarne politike. (Agencije)