Na europskim tržištima nada u kompromis vezano uz grčki dug

Frankfurt/Bruxelles/Milano – Na europskim burzama su u srijedu ujutro cijene dionica porasle, jer su ulagače ohrabrile najave da bi Grčka mogla postići kompromis s kreditorima, čime bi izbjegla bankrot i izlazak iz eurozone. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,6 posto. Već je jučer poslijepodne ulagače ohrabrila vijest da Grčka namjerava u srijedu zatražiti produženje sporazuma o zajmu s eurozonom, ali ne i cijelog programa financijske pomoći. Nakon što je u ponedjeljak na sastanku ministara financija eurozone odbila produžiti program međunarodne financijske pomoći jer ne želi provesti reforme i mjere štednje koje taj program sadrži, Atena se suočila s mogućnosšću bankrota, s obzirom da idućih mjeseci neće imati dovoljno novca za isplatu svih inozemnih financijskih obveza.

Zbog toga je jučer u Bruxellesu anonimni izvor kazao novinarima da će Grčka zatražiti produženje sporazuma o zajmu za najviše šest mjeseci, ali se o uvjetima još pregovara. Riječju, Grčka želi da se nastavi njezino međunarodno kreditiranje, ali bez obveza provođenje reformi i štednje. Mogućnost kompromisa najviše je potaknula cijene dionica u prezaduženim južnim članicama eurozone, koje su posljednjih dana bile pod pritiskom zbog mogućeg izlaska Grčke iz tog bloka. Jutros je talijanski FTSE MIB indeks skočio više od 1 posto, dok je španjolski Ibex ojačao 0,7 posto. „Grčka će i danas biti glavni pokretač tržišta”, kaže jedan broker iz Milana.

U fokusu ulagača bit će i Europska središnja banka (ECB), jer će njezini čelnici odlučivati o tome kako će se nastaviti program za održavanje likvidnosti grčkih banaka, koje su pod pritiskom zbog povlačenja depozita građana i kompanija uslijed neizvjesnosti u vezi grčke dužničke drame.

You may also like