Na europskim burzama porasle cijene nafte

Na europskim burzama u srijedu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine poboljšali raspoloženje na tržištima. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 1,6 posto, na 1.370 bodova, nakon što je jučer skočio 1,1 posto, prekinuvši negativni niz koji je trajao četiri dana.

Londonski FTSE bio je istodobno na dobitku 1,15 posto, na 5.997 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,45 posto, na 10.131 bod, a pariški CAC 1,70 posto, na 4.452 boda. Rast indeksa zahvaljuje se boljem nego što se očekivalo izvješću o vanjskoj trgovini Kine, prema kojemu je u prosincu izvoz, iskazan u dolarima, pao 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok su analitičari očekivali pad od 8 posto. Uvoz je, pak, skliznuo 7,6 posto, dok se očekivao pad od 11,5 posto.

Premda se i dalje radi o padu, današnje izvješće daje nadu da se usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva ublažava te da se trgovinska aktivnost u svijetu stabilizira nakon slabe 2015. godine. Mogućnost jačanja potražnje iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, pozitivno je utjecala na cijene sirovina i nafte, koje su već mjesecima pod pritiskom. Tim više što je izvješće o vanjskoj trgovini pokazalo da je Kina u prosincu uvezla rekordnih 7,8 milijuna barela nafte, 21 posto više nego u studenome.

Zahvaljujući tome, jutros su, prvi puta nakon osam dana, cijene nafte porasle. Nakon što je jučer u jednom trenutku, po prvi puta nakon 12 godina, pala ispod razine od 30 dolara po barelu, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla za 26 centi, na 30,70 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela porasla 20-ak centi, na 31,06 dolara, nakon što je u utorak skliznula na 30,34 dolara, najnižu razinu u 12 godina. To je, zajedno s rastom cijena sirovina, potaknulo snažan rast cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru za 3, odnosno 3,5 posto.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija tečaja kineskog juana prema dolaru, nakon intervencija kineske središnje banke koja ne dopušta pad valute. Prošloga je tjedna kineska središnja banka dopustila pad tečaja juana prema dolaru na najnižu razinu od ožujka 2011. godine, što je izazvalo strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi taj potez mogao izazvati novi val devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji.

Međutim, posljednjih dana Peking brani juan, a analitičari kažu da su šanse inozemnih špekulanata u daljnjem rušenju juana slabe jer kineske monetarne vlasti imaju velike devizne rezerve i jer kinesko gospodarstvo nije u tako lošoj situaciji kao što neki misle. “Tržišta se, čini se, stabiliziraju i rastu jer se raspoloženje mijenja. Juan više ne pada, no svaki novi podatak iz Kine i dalje će se pažljivo pratiti”, kaže Philippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Smatra da bi idućih dana i tjedana podršku tržištima mogla pružiti i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata europskih kompanija. “Zarade europskih kompanija trebale bi biti snažne, što bi podržalo tržište”, kaže Gijsels. Procjenjuje se da će zarade europskih kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju zabilježiti najveću stopu rasta u četiri godine, zahvaljujući niskom tečaju eura i oporavku gospodarstva eurozone.

You may also like

0 comments