Na dužnost stupio novi iranski parlament

Novi iranski parlament stupio je na dužnost u subotu na svečanosti tijekom koje je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kazao u poruci zastupnicima da je njihova zadaća oduprijeti se “lukavstvima” iranskih neprijatelja.

Najviši dužnosnici u zemlji, među kojima predsjednik Hasan Rohani, te 265 zastupnika od 290 prisustvovalo je svečanosti. “Događanja u regiji i svijetu i avanturizam ugnjetača krivi su što je Iran suočen s još složenijom situacijom nego u prošlosti”, kazao je u poruci ajatolah Hamenei čija je riječ zadnja vezano uz važne poslove u zemlji.

“Revolucionarna i zakonska zadaća zastupnika je učiniti parlament uporištem protiv lukavstava i zahtjeva ugnjetača”, dodao je on. Parlament ima 290 članova ali izbor dva zastupnika poništilo je Vijeće čuvara ustava koje nadgleda svo glasovanje u Iranu, a treći zastupnik poginuo je u prometnoj nesreći.

Odabir predsjednika skupštine i njegova ureda trebao bi se održati u nedjelju ili ponedjeljak. Tada će se znati tko, konzervativci ili reformatori pridruženi umjerenima predsjednika Rohanija, raspolaže većinom.

You may also like