Na čemu će raditi kineski div u Hrvatskoj?

Jutarnji list
Direktor Huaweija za Hrvatsku jučer je, i to tri tjedna od sastanka premijera Andreja Plenkovića s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovniku, otkrio detalje koji rasvjetljavaju dio razloga zbog kojih je Hrvatska odbila potpisati Sporazum o 5G-u sa SAD-om.

Podsjetimo, Amerikanci su od europskih saveznika, u Sloveniji su primjerice uspjeli, tražili da izbace Huawei iz tržišne utakmice za izgradnju 5G mreža na svom teritoriju, objašnjavajući to nacionalnom sigurnošću. Rijetko hrvatsko ne SAD-u dogodilo se usred rasprave o kupnji vojnih aviona, gdje je na stolu i američka ponuda te aktualizirane procedure ukidanja viza za ulazak u SAD za hrvatske državljane. U EU vize za SAD trebaju još samo građani Cipra, Bugarske i Rumunjske.

Zhang Heng, glavni direktor tvrtke Huawei Technologies Hrvatska, nije komentirao te razgovore kao ni odnos Hrvatske sa SAD-om. No, zato je naglasio da je hrvatska Vlada otvorena prema svim kineskim tvrtkama pa tako i Huaweiju. “Huawei želi pomoći Europskoj uniji i Hrvatskoj u postizanju istinske digitalne suverenosti. Predani smo digitalnoj transformaciji i kao lider u razvoju tehnologije dajemo svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu”, kaže Heng.

Dodao je da Huawei kontinuirano raste u Hrvatskoj, povećava prihode i investicije kao i doprinos državnom proračunu. Navodi da je kineska kompanija u Hrvatskoj lani platila 141 milijun kuna poreza te da je imala 38 zaposlenika u svom uredu lokalno. Godinu prije platila je 105 milijuna kuna poreza i zapošljavala 35 lokalnih radnika. Taj trend, navodi Heng, nije se promijenio ni u ovoj godini. “U prvoj polovici 2020. godine Huawei je platio porez u iznosu od 72 milijuna kuna te je ostvaren rezultat kao i 2019. godine, a lokalno je zaposleno 40 djelatnika”, kaže Heng.

Pojašnjava da se sve to događa u uvjetima kad je od početka krize covid-19 u 2020. godini, na dan 1. kolovoz Huaweijevo godišnje poslovanje palo za 36,5 posto, a ostvarenje zacrtanog cilja bilo je na oko 39 posto. Međutim, pojašnjava da su u isto vrijeme povećali broj zaposlenih i nisu otpuštali niti smanjivali plaće.

Osim financijskog učinka, Heng je otkrio još nekoliko stvari koje rasvjetljavaju zašto je Hrvatska rekla ne Sporazumu o 5G-u sa SAD-om. Direktor Huaweija za Hrvatsku naglašava da u telekom dijelu poslovanja, upravo onom u sklopu koji su i potencijalni ugovori za 5G, posluju u ovoj godini stabilno.

Pad je zabilježen u potrošačkoj elektronici, odnosno segmentu koji uključuje i mobitele. To je posebno zanimljiv podatak, jer u Hrvatskoj, prema Huaweiju, čak 30 posto građana koristi njihove mobitele. Statistike o tome koji su brendovi mobitela najzastupljeniji u Hrvatskoj nisu javno dostupne. Međutim, ovakav postotak Huawei svrstava među tri najraširenija brenda. “Danas, nakon trinaest godina na hrvatskom tržištu, s ponosom možemo istaknuti kako trideset posto Hrvata u svakodnevnoj komunikaciji koristi Huaweijevu pouzdanu telekom opremu i vrlo popularne uređaje poput pametnih telefona”, tvrdi Heng.

Glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska potom je kazao da u idućem razdoblju njegova tvrtka vidi veliki prostor za rast u području digitalne transformacije. Naglasio je da ga posebno veseli što je to ujedno i strateški cilj hrvatske Vlade. Na izravno pitanje Jutarnjeg lista da to pojasni, otkrio je da rade na nekoliko projekata ne ulazeći dublje u detalje.

“Veći imamo neke projekte i suradnje s lokalnim kompanijama. Imamo projekt na kojem radimo s tvrtkom OiV. Radimo na smart city projektu s Pulom. Ove godine bi išao prvi dio projekta e-edukacije za cijelu Hrvatsku za srednje škole, radimo e-health sustav koji bi Vladi omogućio da brže dobiva informacije iz bolnica”, kaže Heng, piše Jutarnji list.

You may also like

0 comments