Na burzama veliki oprez zbog Irme, pojeftinio barel nafte

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks blago pao jer su ulagači bili oprezni zbog približavanja uragana Irma Floridi, a zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija, pod pritiskom se našao i Nasdaq indeks.
Dow Jones ojačao je 0,06 posto, na 21.797 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.461 bod, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 6.360 bodova. I jučer se, drugi dan zaredom, na Wall Streetu trgovalo oprezno jer se Irma, jedan od najjačih uragana u posljednjem stoljeću, približava Floridi.

Taj je uragan nanio velike štete na karipskom području, pa se na Floridi provode velike pripreme, a procjenjuje se da je oko pola milijuna ljudi napustilo svoje domove. “Ulagači su vrlo suzdržani jer su zabrinuti zbog Irme. Svi čekaju da vide kolike će biti štete”, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Najviše su jučer, u prosjeku 1,1 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte. Barel je, naime, na američkom tržištu pojeftinio oko 3 posto jer se očekuje da će zbog uragana u idućih nekoliko dana pasti potražnja za gorivom na Floridi i u jugoistočnom dijelu SAD-a.

Zbog mogućih velikih šteta od uragana, pod pritiskom su jučer ponovno bile i dionice osiguravajućih društava. Znatno je, 0,9 posto, oslabio i tehnološki sektor, koji je ove godine predvodio po rastu. Osim uragana Irma, ranije ovog tjedna ulagače su zabrinule štete od uragana Harvey, koji je nedavno pogodio Teksas, a na oprezu su ih držale i geopolitičke tenzije zbog toga što je prošloga vikenda Sjeverna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus.

Zbog toga su, nakon dva tjedna rasta, u proteklom tjednu indeksi pali. Dow Jones izgubio je 0,9 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,6, a Nasdaq indeks 1,2 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 7.377 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.113 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,06 posto, na 12.303 boda.

You may also like

0 comments